fbpx
Oldal kiválasztása

A cikkben Dr. Molnár Miklós, a Dr. Goodwin Központ vezető plasztikai sebész főorvosa számol be szakmai hitvallásáról, a plasztikai sebészetben tapasztalt főbb trendekről és megoldásokról. Az eredeti interjú forrása a nlc.hu.

„A plasztikai sebészet valójában életminőség-javítás. Nem betegségek gyógyításával foglalkozom, csupán finom korrekciókkal alakítom a testet és a lelket.”

Plasztika és esztétika minden életkorban

Az a szerencse, hogy ma már annyira jó minőségű alapokkal dolgozunk mind a feltöltőanyagokat, mind a gépeket tekintve, hogy a komolyabb beavatkozásokkal nem kell sietni, egész sokáig sok mindent meg lehet oldani esztétikai kezelésekkel. Csak azt nem szabad elfelejteni, hogy a plasztikai sebészet vagy az esztétika még nem minden. Ahhoz, hogy jól nézzünk ki, megfelelő mozgás és alvásritmus, diéta és sok-sok más összetevő is kell. Bejön hozzám egy ötvenöt éves páciens, és közli, hogy nem akar semmilyen műtétet, csak pár szúrást itt és ott, meg is mutatja. Beszélgetünk. Arról, hogy mi az oka, miért akarja ezeket? Azt mondja, egyszerűen tükörbe nézett, és úgy érzi, az elmúlt pár napban történt valami.

Vagy itt van az új generáció, ők már tudatosak. Próbálják megelőzni a dolgokat, csak aztán jönnek ide. „Sok vizet iszom, nem megyek napra, ápolom a bőröm” – sorolják. Így valóban eltolható az az idő, amikor az öregedés első jelei mutatkoznak. Ettől függetlenül elmondható, hogy világszerte nő az esztétikai kezelések száma, látszik, hogy óriási rájuk a kereslet. És már nemcsak a felső tízezer tagjait, hanem az átlagembereket is érdeklik.

Trendek a plasztikai sebészetben

Egy orvos szakmai hozzáértése összetett kérdés, és nem minden az orvoson múlik. Részben üzlet is, kár lenne tagadni. Látszik, hogy a szakma kissé felhígult, ugyanis mindenki csak a pénzügyi oldalát nézi, ami szépen csillog. Azt nem látja, hogy van egy lelki-testi gyógyító, kommunikatív szál is. Fontos a stabil szakmai tudás, de még a stabil magánélet is.

Az én rendelésemet leginkább a szülések, szoptatások után megereszkedett, megüresedett emlők helyreállítása, illetve veleszületetten vagy baleset miatt kialakult aszimmetriák korrekciója céljából keresik fel a nők. A méretek iránti elvárások semmiképpen sem túlzók, hiszen a páciensek nagy részének családja van, gyermekes anyák, így náluk inkább kis igazítás a műtét célja. A társadalom szemlélete is igen sokat változott az elmúlt harminc év alatt. Így a túl nagy, szembetűnő, testalkattal aránytalan méretű implantátummal rendelkező hölgyek inkább a visszautat választják: kisebbre cserélik a korábbit. 2019-ben szinte kizárólag a természetes hatás volt az elvárás.

A plasztikai sebészetben a testi változáson túl, szerintem a munka ötven százaléka pszichológia. Amikor bejön egy páciens – mindegy, hogy helyreállító vagy esztétikai céllal –, én azt figyelem, hogy mennyire alkalmas a műtétre, mennyire látok benne fantáziát. Felveszem őt a hajóra, de ahhoz meg kell néznem, hogy tud-e úszni, mennyire félős. Tudja majd a sebeit kezelni? Betartja az utasításokat? A beszélgetés után jönnek a testi elváltozások. És jön a pszichológiai rész azt megállapítandó, hogy mennyire érzi súlyosnak az állapotát, és ehhez képest én mennyire látom annak. Meg kell találni az egyensúlyt. Ez azért is rettenetesen fontos, mert ha nem tisztázzuk, hogy mi az, ami megoldható, és mi az, ami nem, abból félreértések lehetnek.

Rengeteg irreális elvárás is van

Például az orrműtét szakmailag nagyon nehéz, mert lassan fog gyógyulni, több hónapba is telhet. És közben megváltoztatja a karaktert. Néha kívülről nem is látszik, hogy a páciens milyen változáson megy keresztül. Emiatt is nem vállalok el mindenkit. Meg kell találni azt a pontot, amikor még megéri egy műtét, és általában a pszichés állapot dönt.  A bonyolult eseteket persze szeretem, minél bonyolultabb, annál jobb, hiszen ez a valódi kihívás. De a nehéz, alkalmatlan embereket nem. És sokszor előfordul, hogy maga a páciens köszöni meg, hogy lebeszéltem egy műtétről. Azon is át kell segítenem, hogy ne kergessen olyan álmokat, amelyek nem megvalósíthatók.

Amikor Brazíliában tanultam, ott beavatkozás előtt kötelező volt beszerezni pszichológiai szakvéleményt. Ez nekünk rengeteget segített, mert a pszichológus odatette a kis jelzéseit, amikből láttam, hogy valaki borderline személyiség, vagy mondjuk a válása vezette hozzám. Én az a típusú orvos vagyok, aki érdeklődik a beteg személyisége iránt. Érdekel a magánélete, a háttere, hogy honnan jött. Nem az az orvos szerettem volna lenni, akinek a nevét sem tudja a páciens. A bonyolult eseteket persze szeretem, minél bonyolultabb, annál jobb, hiszen ez a valódi kihívás.

Plasztikai beavatkozások férfiaknak is

Mindent a nők kezdenek el. De egy férfi is magabiztos, lendületes, elismert szeretne lenni. Egészséges psziché mellett rendben van, ha egy férfi is jól akar kinézni. Egy túlplasztikázott ember nevetséges, de a kisebb igazítások beleférnek. Például egy ötvenes férfi felső szemhéjplasztikája rendben van. Mert ez nemcsak esztétikai kérdés, hanem egészségügyi is. Ha túlságosan lelóg, estére már indokolatlan fáradtságot okozhat. Vagy a kopaszság is ilyen, és még sorolhatnám.

Saját beavatkozásai

Nekem még nem volt késsel végzett beavatkozásom, nem éreztem szükségét, de pár esztétikai kezelést azért kipróbáltam, bevallom. Nehéz szakma ez, mert bejön egy hölgy, leül velem szemben, és nézeget akaratlanul is. Nem ülhetek itt százharminc kilósan, és mondhatom, hogy „asszonyom, magának le kell fogynia”. Hitelesnek kell maradni.

Időpontkérés
close slider