fbpx
Oldal kiválasztása

Esemény utáni tabletta – A sürgősségi fogamzásgátlás nem tabu!

Az esemény utáni tabletta, más néven a 72 órás tabletta olyan nem várt helyzetekben nyújt mentőövet, amikor a terhesség az utolsó pillanatban még elkerülhető. Hagyományos értelemben nem fogamzásgátlás, de segítségével a védekezés nélküli szexuális együttlét után is van lehetőség a nem kívánt terhesség megelőzésére.
A nők saját testük feletti rendelkezési joga, önmaguk “reprodukciós szabadsága” nemcsak a történelem során változott! Napjainkban is erősen megosztó és nagy indulatokat kiváltó téma. Ezért is kell beszélni a fogamzásgátlásról, amellyel a döntés a nők kezében maradhat!

Az esemény utáni tabletta hatékonysága

A védekezés nélküli együttlét – történjen bármilyen okból – nem minden esetben egyirányú utca! Az abortusz az utolsó utáni pillanatban is elkerülhető, ha időben lépünk! Az esemény utáni tabletta 72 órán belül tudja kifejteni a hatását, tehát 3 nap áll rendelkezésre a megelőzéshez.

A világon évente kb 25 millió abortuszt végeznek a WHO adatai szerint. A tudatos családtervezésnek, a fogamzásgátlás korszerűsödésének köszönhetően a  terhességmegszakítások száma a harmadára esett vissza a hatvanas évek óta. 1965 óta közel 6 millió abortuszt végeztek Magyarországon.

A Ratkó-korszak után 1959 és 1973 között olyan mértékben megugrott az abortuszok száma, hogy 1964-ben 100 élveszületésre 140 abortusz jutott, tehát több terhességmegszakítás történt, mint amennyi gyermek született (2016-ban ez a szám már csak 31 volt) – forrás:parlament.hu

Esemény utáni tabletta
Fontos hangsúlyozni, hogy az esemény utáni tabletta kifejezetten arra a célra alkalmazható, ha valamilyen okból elmarad a védekezés szexuális együttlét után. Azaz sürgősségi helyzetben, alkalomszerűen használható!

Ennek ellenére sajnos bárkivel előfordulhat, hogy a  sürgősségi fogamzásgátlást kell segítségül hívnia, az esemény utáni tabletta használata tehát nem tabu! Előfordulhat olyan “baleset” (gumióvszer szakadás, fogamzásgátló gyógyszer hatékonyságát befolyásoló tényező, stb), amely nem kívánt terhességhez vezet.

Annak ellenére, hogy rendszeres használata nem javasolt, mert a szervezetet megterheli a gyógyszer magas hormontartalma, szükség esetén a legjobb megoldás a 72 órás tabletta.

Hogyan működik az esemény utáni tabletta?

Az esemény utáni tabletta a hagyományos fogamzásgátlók elve alapján működik, csak sokkal nagyobb dózisban tartalmaz progeszteron és ösztrogén hormont. Attól függően, hogy a ciklus mely szakaszában van szükség a sürgősségi fogamzásgátlásra, a gyógyszer az ovulációt és a petesejt beágyazódását gátolja, amely a méhnyálkahártya leválását idézheti elő. Kizárólag az aktus és a beágyazódás közötti időszakban alkalmazható, amelyre gyakorlatilag 72 óra áll rendelkezésre.

Az esemény utáni tabletta hatékonysága 72 órán belül a legbiztonságosabb – létezik 120 órás esemény utáni tabletta, itthon azonban nem érhető el- de minél hamarabb veszi be a páciens, annál biztosabban fejti ki a hatását.

Esemény utáni tabletta recept nélkül?

Az sürgősségi fogamzásgátló tabletta hazánkban vényköteles, annak ellenére, hogy korábban tervezték az egészségügyben, hogy vény nélkül is hozzáférhető legyen a gyógyszer. Nem véletlen azonban, hogy az esemény utáni tabletta recept nélkül nem kapható! Drasztikusan beavatkozik a normális ciklus működésbe és komoly megterhelést jelent a szervezet számára. A gyógyszer orvosi felügyelete azért is fontos, mert számos esetben nem alkalmazható!

Ahhoz, hogy felírja az orvos a sürgősségi fogamzásgátló tablettát, a páciensnek tájékoztatni kell őt, hogy van-e valamilyen betegsége, vagy bármilyen ok, amely kizárja a gyógyszer alkalmazását. Ilyen például a súlyos májbetegség, a kezelhetetlen, kóros hányás, vagy olyan gyógyszer szedése, amely csökkenti az esemény utáni tabletta hatékonyságát. Azsemény utáni tabletta szoptatáskor nem használható.

72 órás tabletta
Korábban több kórházban működött sürgősségi fogamzásgátló ambulancia, ahol 0-24 órában lehetett segítséget kérni. Ma már a speciális ambulanciák helyett nőgyógyász írja fel a gyógyszert fekvő-, vagy járóbeteg szakellátásban. Kevesen tudják, de a háziorvos is jogosult a gyógyszer felírására.

Az esemény utáni tabletta ára

A hazánkban kapható 72 órás tabletták mellett külföldön 120 órás esemény utáni tabletta is forgalomban van. A 120 órás tabletta is az ovulációt akadályozza meg egészen addig, amíg az aktus után életképes spermiumok lehetnek a szervezetben, azaz 5 napig.

Fontos figyelembe venni, hogy az esemény utáni tabletták hatékonysága attól függ, hogy minél korábban alkalmazza a páciens! A gyorsaság tehát döntő fontosságú. Minél előbb be kell venni a gyógyszert – néhány óra természetesen belefér, de napokat várni nem érdemes! Amennyiben megtörtént a védekezés nélküli aktus, minél előbb tájékozódjunk a lehetőségekről!

Esemény utáni tabletta szedése

Esemény utáni tabletta fajták:

A hazai piacon két 72 órás esemény utáni tabletta van forgalomban:

  • ELLAONE
  • ESCAPELLE

Az esemény utáni tabletta ára jelenleg 6000 és 9000 forint között mozog.

Az esemény utáni tabletta mellékhatásai

Az esemény utáni tabletta szedését követően gyakran jelentkezhet kevés, pecsételő vérzés, amely nem tekinthető menstruációnak. Mint minden gyógyszernél, az esemény utáni tablettánál is előfordulhatnak mellékhatások, különösen a tabletta magas hormontartalma miatt.

A sürgősségi fogamzásgátló alkalmazása után fejfájás, émelygés, szédülés, hányás és hányinger is tapasztalható, valamint menstruációszerű tünetek is jelentkezhetnek, úgymint mellfeszülés és enyhe menstruációs görcsök.

Az esemény utáni tabletta szedése felboríthatja az addig megszokott ciklus ütemét, de előfordulhat, hogy semmilyen tünettel nem jár a gyógyszer alkalmazása.

Az esemény utáni tabletta utáni menstruáció jelentkezhet pár nappal korábban, vagy később, de néhány hét alatt visszaáll a ciklus a korábban megszokott ütemre. Abban az esetben, ha elmarad a vérzés és hét napnál többet késik a menstruáció, érdemes terhességi tesztet csinálni és mindenképpen fel kell keresni a nőgyógyászt!

Amennyiben a sürgősségi fogamzásgátló szedését követő 2 órán belül hányás jelentkezik, sürgősen segítségért kell fordulni, ha magas a kockázata a teherbeesésnek, lehetséges méhen belüli eszköz felhelyezése.

A sürgősségi fogamzásgátló nem használható egymást követő ciklusban, és továbbra is védekezni kell ugyanazon cikluson belül. Abban az esetben, ha többször merül fel az esemény utáni tabletta alkalmazásának a kérdése, érdemes inkább valamilyen hagyományos fogamzásgátlót választani a védekezéshez, a nőgyógyász segít a megfelelő módszer megtalálásában. Ki kell emelnünk azt is, hogy az esemény utáni tabletta nem nyújt védelmet a nemi úton terjedő betegségekkel szemben!

Ha az esemény utáni tabletta szedését követően mégis bekövetkezik a terhesség, nem feltétlenül szükséges terhességmegszakítást végezni. Jelenlegi ismereteink szerint a sürgősségi fogamzásgátló nem növeli a rendellenességek kockázatát.

Az esemény utáni tabletta alkalmazása nem növeli a rendellenességek kockázatát. Abban az esetben tehát, ha mégis bekövetkezik a teherbeesés, nem kell feltétlen abortuszt végezni, ha nem sikerült a sürgősségi fogamzásgátlás.

Akár ha esemény utáni tabletta felírására van szükség, akár személyre szabott fogamzásgátló módszer kiválasztására forduljon a Dr. Goodwinhoz!
Dr. Kósa Zsolt Szülész-nőgyógyász

Dr. Kósa Zsolt Szülész-nőgyógyász

Dr. Kosztin Árpád, Szülész - nőgyógyász

Dr. Kosztin Árpád, Szülész - nőgyógyász

Dr. Bor Gergő, Szülész - nőgyógyász

Dr. Bor Gergő, Szülész - nőgyógyász

Időpontkérés
close slider