fbpx
Oldal kiválasztása

Fogamzásgátlás

Minden, amit a fogamzásgátlásról tudni érdemes

A megfelelő fogamzásgátlás fontos része a családtervezésnek és a tudatos női létnek is. Ma már szerencsére számos fogamzásgátló módszer közül választhatunk, figyelembe véve egészségi állapotunkat és élethelyzetünket, valamint mérlegelve a lehetséges mellékhatásokat.

Miért a fogamzásgátló tabletta a legnépszerűbb?

A történelem során először a hatvanas években volt lehetősége a nőknek, hogy átvegyék a testük, azon belül is a fogamzás és teherbeesés felett az irányítást. Az elmúlt hatvan évben újabb és újabb fogamzásgátló módszerek jelentek meg, a fogamzásgátló tabletta mégis a mai napig a legnépszerűbb a nem kívánt terhesség megelőzésében. Nem véletlen, az együttlét minőségét és annak folyamatát nem befolyásolja, a mai tabletták pedig a korábbi gyógyszerekhez képest kevesebb mellékhatással alkalmazhatóak magas hatékonyság mellett.

Mi a teendő az első fogamzásgátló készítmény alkalmazása előtt?

Mielőtt eldöntjük, hogy milyen fogamzásgátló készítményt használunk, egy alapos nőgyógyászati vizsgálattal fogja az orvosunk eldönteni, hogy milyen lehetőségeink vannak. Számos fogamzásgátló módszer közül választhatunk, igényeinktől és egészségi állapotunktól függően. Amennyiben olyan készítményt választunk, amely hormont tartalmaz, vérvizsgálattal és részletes kórtörténettel fogja az orvosunk megállapítani, hogy alkalmas-e a számunkra a hormonális fogamzásgátlás.

fogamzásgátló tabletta

Fontos kideríteni, hogy van-e valamilyen ismert, vagy nem ismert alapbetegség, amely a szájon át szedhető tabletták májban való lebontását befolyásolja és komoly kockázatot jelenthet. A vizsgálat során a szakorvos májfunkciót vizsgál, valamint tájékoztatni kell, ha a családban előfordult nőgyógyászati daganatos megbetegedés, trombózis, vagy embólia. Erre azért van szükség, mert a fogamzásgátló tabletta növeli ezen betegségek kialakulásának kockázatát.

Van lehetőség olyan vizsgálatot is kérni, amely a trombózisra való hajlamot mutatja ki  genetikai vizsgálattal, ez általában külön kérésre elvégezhető szűrés. Ennek keretében  véralvadás vizsgálatot is végeznek, a fogamzásgátlóban található női hormonok ugyanis fokozzák a vér alvadékonyságát.

Mint minden gyógyszernél, a fogamzásgátló tabletta szedése mellett is előfordulhatnak mellékhatások. Ha a vizsgálatok azt mutatják, hogy kockázattal jár számunkra a tabletta szedése, más megoldást kell keresni.

Hormonális fogamzásgátló fajták

A hormonális fogamzásgátlásnak két alapvető típusa van, a kombinált fogamzásgátlók és az úgynevezett mini tabletták. A kombinált fogamzásgátlók között is különbséget teszünk az egyfázisú, többfázisú és a kiterjesztett tabletták között.

Kombinált fogamzásgátló tabletták

A kombinált fogamzásgátló tabletták elsősorban a pete érését és annak kilökődését akadályozzák meg szintetikus hormonok kombinációjával. A tabletták ösztrogént és progeszteront  tartalmaznak, melyek megfelelő kombinációjával a ciklikus hormonok működését gátolják, így teszik lehetetlenné az ovulációt és a peteérést.

A hormonműködés leállítása mellett a hímivarsejtek útját is nehezítik. A gyógyszer hatására a méhnyak által termelt nyák megvastagszik, amely gátolja a spermiumok mozgását a petevezetőkben és a méhüregben. A védekezésnek ezzel még mindig nincs vége, a beágyazódást is megakadályozza a fogamzásgátló tabletta, megváltoztatva a méh nyálkahártyájának szerkezetét.

A kombinált fogamzásgátló fajták típusai:

Egyfázisú kombinált fogamzásgátló tabletta

Az egyfázisú fogamzásgátló tabletta egy hónapos ciklusra van elosztva, egy levél egy hónap ciklus adagját biztosítja és minden tabletta azonos mennyiségű ösztrogént és progeszteront tartalmaz.

Kétféle csomagolásban kapható, 21 illetve 28 darabos kiszerelésben. A 21 darabos kiszerelésnél minden tabletta aktív, tehát három héten keresztül, folyamatosan szedni kell a gyógyszert, majd 7 nap szünetet kell tartani. A 28 darabos gyógyszer adagolásnál változó arányban van aktív és inaktív  – azaz placebo – tabletta, általában 4, vagy több darabbal. A lényeg, hogy a hónap minden napján szedni kell a fogamzásgátló tablettát.

Többfázisú kombinált fogamzásgátló tabletta

A többfázisú kombinált fogamzásgátló tabletták esetében is egy hónapos ciklusra vannak elosztva a változó arányú hormon mennyiséget tartalmazó tabletták. Ez azt jelenti, hogy az egyes tabletták eltérő mennyiségű ösztrogént és progeszteront tartalmaznak. Ezt az egyes darabok különböző színe is jelzi. Előfordulhat, hogy csak néhány napnak, de akár egy hétnek megfelelő placebo/inaktív tabletta is van egy levélben.

A kétfázisú fogamzásgátló tabletták 21, vagy 22 napos gyógyszerszedés mellett kétféle mennyiségben tartalmazzák az ösztrogént és a progeszteront, a háromfázisú tablettáknál pedig 3 részre van osztva a gyógyszerszedés 7-7-7 napra.

Kiterjesztett ciklusú kombinált fogamzásgátló tabletta

Csakúgy, mint az egy- és többfázisú fogamzásgátló tablettáknál, a kiterjesztett ciklusú tabletták is ösztrogént és progeszteront tartalmaznak. A tabletták mennyisége azonban megváltoztatja a mesterségesen beállított ciklust. 81 illetve 84 darab aktív tablettát tartalmaz egy “ciklus”, ami azt jelenti, hogy 3 havonta jelentkezik a menstruáció. Azok számára, akik teljesen mellőzni szeretnék a menstruációs vérzést, létezik 365 napos kiterjesztett ciklusú fogamzásgátló tabletta is.

Minipill fogamzásgátló tabletta

Az úgynevezett mini(pill) – más néven gesztagén – tabletták nem kombinált fogamzásgátlók és nem tartalmaznak ösztrogént, csak progeszteron hormont. Ezt a fogamzásgátló fajtát kifejezetten szoptatós nők számára fejlesztették ki, mert viszonylag kisebb kockázattal alkalmazhatják, mint a kombinált fogamzásgátló tablettákat. Ezenkívül azok számára javasolt, akik magas kockázatú, trombózisra hajlamos csoportba tartoznak.

Működése hasonló a kombinált tablettákéhoz A ciklusos hormon működést felfüggesztve akadályozza meg a peteérést és a kilökődést, valamint a méhnyálkahártya szerkezetét megváltoztatva gátolja a beágyazódást, a méhnyak által termelt nyákkal pedig a hímivarsejtek mozgását nehezíti.

Nőgyógyász Budapesten extra igényes rendelőnkben

Sürgősségi fogamzásgátló tabletta

Az esemény utáni tabletta akkor alkalmazható, ha a szexuális együttlét alkalmával elmaradt a védekezés, vagy – akár gumi óvszer szakadás miatt – valamilyen nem várt esemény miatt bekövetkezhet a nem kívánt terhesség. 

A sürgősségi tabletta nagy mennyiségben tartalmaz progeszteron hormont, ezzel akadályozza meg a petesejt megtermékenyülését, illetve a beágyazódását a már megtermékenyített petesejtnek. A legtöbb esemény utáni tabletta az együttlét utáni 72 órában hatásos, de létezik olyan sürgősségi fogamzásgátló tabletta is, amely 120 óráig akadályozza meg a terhesség létrejöttét. Az esemény utáni tabletta mellékhatásai a fejfájás, hányinger, szédülés, mell érzékenység és fáradtság, emellett felborítja a gyógyszer a menstruációs ciklust is.

Hormonmentes fogamzásgátló fajták

A hormonmentes fogamzásgátlást számos olyan állapot, vagy ismert betegség indokolhatja, amely kizárja a szájon át szedhető, hormonális fogamzásgátlást. Ésszerű és praktikus választás alkalmi együttlétnél a nem kívánt terhesség megelőzésére, valamint 40 éves kor felett a hormonmentes fogamzásgátlás kerül inkább előtérbe.

Amennyiben a páciens kórelőzményében valamilyen már ismert érrendszeri betegség, érelzáródás, májbetegség van, vagy a vizsgálatok során derül ki, hogy magas a kockázata a hormonális fogamzásgátlásnak, az orvos segítségével tud választani a páciens a számára legideálisabb hormonmentes fogamzásgátló módszerek közül. 

Óvszer

Óvszer

Az óvszer nemcsak a nem kívánt terhesség megelőzésére alkalmas, de a nemi betegségektől is védelmet nyújt. Előnye, hogy mindig kéznél lehet, hátránya, hogy könnyen kiszakadhat.

Pesszárium

A pesszárium mechanikusan akadályozza meg a hímivarsejtek eljutását a méhbe a mészájra helyezhető “gumisapkával”. 20 perccel az együttlét előtt kell felhelyezni és 4-6 óráig a hüvelyben kell tartani az aktust követően.

Spermicid készítmények

A hüvelybe helyezett krém/kúp/hab/zselé a hímivarsejtek sejtmembránját károsítja, meggátolva ezzel a spermiumok mozgását. A készítmények hatása 10 órán keresztül biztonságos, de minden egyes új aktus előtt új adagot kell felhelyezni akkor is, ha 10 órán belül történik az együttlét. Jó megoldást nyújtanak a spermicid készítmények szoptatásnál, vagy amikor a hormontartalmú fogamzásgátló módszerek nem alkalmazhatóak.

Spirál, méhen belüli fogamzásgátló eszközök

A méh üregébe felhelyezett eszköz mechanikusan előzi meg, az akár már megtermékenyített petesejt beágyazódását is a méhfalba. A felhelyezett eszközt réz, ezüst, vagy arany tartalmú fémdrót fogja körül, rendszeres ellenőrzés mellett évekig is fennmaradhat.

Meddővé tétel műtéti úton

A petevezetékek elkötését abban az esetben alkalmazzák, ha a nő egészen biztos benne, hogy nem szeretne újabb gyermeket vállalni. Három gyermek születése után engedélyezik, a beavatkozást nagyon meg kell fontolni, mert nem visszafordítható a folyamat!

Fogamzásgátló spirál

A fogamzásgátló módszerek hatékonysága számszerűen is kimutatható az úgynevezett Pearl-index segítségével. A szám azt jelenti, hogy 100 nőből 1 év alatt hány esetben jön létre terhesség rendszeres nemi élet esetén, védekezés mellett.)

  • Kombinált fogamzásgátló tabletta: 0,05 – 2 
  • Minipill: 0,3 – 5
  • Sürgősségi fogamzásgátló tabletta: 0,5 – 2,5
  • Gumióvszer: 3 – 28
  • Pesszárium: 3 – 7
  • Méhen belüli fogamzásgátló, spirál: 0,5-5
  • Meddővé tétel műtéttel: 0,3 – 6
  • Spermicid készítmények: 0,7- 7
  • Naptár módszer: 10 – 35

A fogamzásgátló készítmények előnyei, hátrányai, mellékhatásai

Mint minden gyógyszernek, az egyes fogamzásgátló módszereknek is előfordulhatnak mellékhatásai, valamint mindegyik fajta fogamzásgátló más előnnyel és hátránnyal rendelkezik. Minden nőnek egyénileg kell megtalálnia a számára legideálisabb megoldást a kezelőorvosa segítségével.

Kombinált fogamzásgátló tabletta

Előnyei:

Mivel mindennapos használatú, szedése egyszerű, 99 százalék hatékonyságú. A menstruációt rendszeressé és kiszámíthatóvá teszi, kevesebb vér távozik a nehéz napokon és kevésbé fájdalmas is. Csökkenti a premenstruációs tüneteket és az endometriózis kellemetlen kísérő tüneteit. Csökken a kismedencei gyulladásos betegségek kockázata, ritkábban alakul ki petefészek és méhrák, valamint emlő- és petefészek ciszta. Kombinált fogamzásgátló tabletta szedése mellett nem jön létre méhen kívüli terhesség.

Jó hatással van a bőrre, gyakran írják fel nemcsak fogamzásgátlás miatt, hanem aknés bőr kezelésére.

Hátrányai:

Leggyakrabban előforduló mellékhatás, vagy kísérő tünet a kombinált fogamzásgátló tabletta szedése mellett a fejfájás, hányinger, hányás, szédülés. A mellek duzzadtabbak, érzékenyek lehetnek, valamint csökkenhet a nemi vágy. A menstruációs vérzés átmenetileg rendszertelenné válhat, különösen az első két hónapban. Egyes esetekben növelheti a kombinált fogamzásgátló tabletta a stroke, szívinfarktus, magas vérnyomás, valamint a vérrögképződés kockázatát.

Kiterjesztett fogamzásgátló tabletta

Előnyei:

Szedése során kevesebb vérzés jelentkezik a menstruáció alatt, de akár a menstruáció teljes megszűnése is beállítható. A hagyományos kombinált tablettákhoz képest hatékonyabb, mert a folyamatos szedés biztonságosabb, könnyebben megjegyezhető , rutinszerű lehet. Érdemes a nap mindig azonos szakaszában bevenni, így kisebb a tévedés esélye.

Hátrányai:

A kombinált fogamzásgátló tabletták mellékhatásai mellett szabálytalan ciklust is eredményezhet, valamint pecsételő, köztes vérzés is jelentkezhet.

Mini fogamzásgátló tabletta

Előnyei:

Kevesebb mellékhatással jár a szedésük, mint a kombinált fogamzásgátló tablettáknál. Pozitív kísérő tünet, hogy csökkenti a menstruációs vérzést és a görcsöket, valamint a méh és petefészek rákos megbetegedéseinek a kockázatát.

Hátrányai:

Hatékonyságban elmarad a kombinált fogamzásgátló tablettáktól, leginkább azok számára javasolt, akik ragaszkodnak a szájon át szedhető tablettához, annak ellenére, hogy magas kockázatú, veszélyeztetett csoportba tartoznak.

Tévhitek a fogamzásgátló tablettáról

Hízás

Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a fogamzásgátló tabletta használója meghízik. Ez tévedés, magától a gyógyszertől akkor hízik csak a páciens, ha a magas ösztrogénszint vízvisszatartást okoz. Ez mindenképpen orvosi beavatkozást igényel, egyéb esetben életmódbeli okokat kell keresni a hízás mögött.

Szünet a fogamzásgátló tabletta szedésében

Nincs bizonyítva, hogy bármilyen problémát okoz a szervezetnek a fogamzásgátló tabletta hosszú távú szedése. Ma már nem javasolja a nőgyógyász a gyógyszer szüneteltetését.

Túl sok hormon a tablettában

Mivel a különböző készítmények különböző hormonösszetétellel rendelkeznek, a választásnál lehetőség van alacsonyabb hormontartalmú fogamzásgátló módszert választani. A fogamzásgátlók piaca nagyon színes és széles spektrumú.

Trombózis veszély

A fogamzásgátló tabletta felírása előtt alapos kivizsgáláson és a kórelőzmények feltárásán kiderül, hogy van-e hajlama a páciensnek a trombózisra. Amennyiben nem tartozik a veszélyeztetett csoportba, nincs mitől tartani.

Szoptatás véd a terhességtől

A szoptatás alatt is szükség van a fogamzásgátlásra akkor is, ha nem jelentkezik a menstruáció. Figyelni kell azonban, hogy a fogamzásgátló ne tartalmazzon ösztrogént, csak progeszteront!

Mi történik a fogamzásgátló abbahagyása után?

A fogamzásgátló tabletta hamar kiürül a szervezetből, ezért is kell naponta szedni a gyógyszert. Akár közvetlenül a gyógyszer abbahagyása után is teherbe lehet esni, ez nem lesz káros a születendő gyermekre. A fogamzásgátló tabletta rendszeres orvosi ellenőrzés mellet egészen addig szedhető, amíg a pár gyermeket nem szeretne, vagy a nő fogamzóképes állapotáig. A tabletta abbahagyása után a menstruáció kezdetben rendszertelen lehet, előfordulhat, hogy nem jelentkezik. Ha fél év után sem indul el a vérzés, a probléma orvosi beavatkozást igényel. 

A fogamzásgátlás nagyon fontos része nemcsak a családtervezésnek, de az egészséges, felszabadult női létnek is.

Találd meg a megfelelő megoldást, keresd fel központunkat és kérj időpontot nőgyógyászati konzultációra kollégáinktól.

Dr. Kósa Zsolt Szülész-nőgyógyász

Dr. Kósa Zsolt Szülész-nőgyógyász

Dr. Kosztin Árpád, Szülész - nőgyógyász

Dr. Kosztin Árpád, Szülész - nőgyógyász

Dr. Bor Gergő, Szülész - nőgyógyász

Dr. Bor Gergő, Szülész - nőgyógyász

DR. KOSZTIN ÁRPÁD, SZÜLÉSZ - NŐGYÓGYÁSZ

DR. KOSZTIN ÁRPÁD, SZÜLÉSZ - NŐGYÓGYÁSZ

Dr. Kósa Zsolt Szülész-nőgyógyász

Dr. Kósa Zsolt Szülész-nőgyógyász

Dr. Goodwin Szépség- és Egészségközpont
Időpontkérés
close slider