fbpx
Oldal kiválasztása

Kismamának lenni a világ legtermészetesebb állapota, gondoljuk, hiszen aki itt van velünk ezen a bolygón, mind anya szülte. Aztán teherbe esünk és legszívesebben rákötnénk magunkat nulla 24-ben egy UH készülékre, és non stop figyelnénk a gyerek szívhangját. Izgalom, kíváncsiság, aggodalom és aggodalom, ezek között az érzések között hánykolódunk. Milyen lehetőségei és sorsa volt régen egy kismamának? Olvass és érezd, hogy szerencsére ma már biztonságban vagy!

Bátran mondhatjuk, hogy a történelemben vezető halálozási ok volt a nőknél mindig is a szüléssel és terhességgel kapcsolatos komplikációk és a gyermekágyi fertőzés. Persze az élet ilyen volt sokáig, könnyű volt meghalni, megszületni azonban nem mindig, még akkor sem, ha a világ úgy tett, hogy a teherbeesés, terhesség és szülés egy magától működő folyamat. De mi van, ha nem?! És mi volt?

Doktor ÚR helyett bába ASSZONY!

Ha bármilyen női problémája volt egy lánynak/asszonynak, a bábához fordult, aki a közösség megbecsült tagja volt már az ókori görögöknél is. Nemcsak a várandóssággal kapcsolatban és a gyermekágyi időszakban segített, általános feladatokat is ellátott, például kozmetikai, szépészeti tanácsokat és kezeléseket is végzett. Receptet írt, gyógynövényből főzetet adott.

Pedig ki gondolta volna, hogy a mindig is női „szakma” egyszer csak átkerül a férfiak kezébe, a szülészet újkori fordulatáig ugyanis az egész nőgyógyászati területet a bábák látták el. Orvos csak komoly komplikációkor avatkozott a folyamatban, ha műtétre került a sor.

A bábák tapasztalati úton szerezték a tudásukat, mely része szájhagyomány útján is tovább adódott. Mindez keveredett a tudománnyal, vallással és mágiával.

AFP és terheléses cukor?! Ugyan! 9 hónap titok és reménykedés

Terhesgondozás korábban nem nagyon volt. A kismamák általános közérzetét javították különböző népi praktikákkal, főzetekkel, esetleg ráolvasással, de ha valóban be kellett avatkozni a folyamatba, már nagy baj volt. Sok mindent ugyanis nem tudtak tenni, azon kívül, hogy a gyereket világra segítették élve, vagy halva. Amivel kezdeni tudtak bármit is, az egy-egy dagadó boka és égő gyomor volt, valamint a kismamák bőre. Vércukor vizsgálat, 12 heti kötelező UH, nyaki bőrredő vizsgálat?! Ugyan!

Fiú vagy lány- valamelyik biztos

Miközben napjainkban is számos olyan tanácsot kapnak a kismamák a szomszéd nénitől, amitől feláll a hátunkon a szőr, a történelem során is javasoltak bődületes ostobaságokat. A középkorban például meggyőződéssel állították, ha a kismama nyúlfejet eszik, a baba nyúlszájú lesz. Tanácsolták a mamának azt is, hogy vörösbort igyon víz helyett, mert attól boldog és egészséges lesz a gyermek.

A születendő baba nemének találgatása az emberiség örök bingo játéka. Ez nemcsak abban merült ki, hogy a fiú/lány telitalálat 50-50 százalékban bejön majd, a gyerek nemének a befolyásolásában is hittek egészen sokáig (gyakorlatilag addig, amíg lehetőség nem volt belesni az anya hasába). A középkorban általános javaslat volt, hogy ha fiút akartál, egyél száraz és meleg ételeket, ha lányt akkor pedig igyál sok hideg vizet! Világos!

Terhes teszt a fáraótól – pisilj árpára!

Milyen könnyű dolgunk van ma már a terhesség megállapításánál is! Nem kell számolnunk holdtöltét, véres és nem véres napokat, kiugrunk a sarki drogériába és tesztek tucatjai közül választhatunk. Bár régen a teljes bizonyosságot csak a bába, javasasszony mondhatta ki, már az ókori egyiptomiak is használtak úgynevezett terhességi tesztet. Egy 3500 éves papirusz tekercs szerint, a kismamának rá kellett pisilnie egy zsák árpára és egy zsák tönkebúzára. Úgy gondolták, ha az árpa kezd nőni, fiú, ha pedig a tönke, akkor lány lesz a kicsi. Amennyiben egyik sem, nem terhes a nő. Egyébként tudományosan alátámasztották, hogy az ókori “teszt” valóban működött nagyjából 70 százalékos pontossággal, ami azért nem olyan rossz. A magyarázat mindössze annyi, hogy a megemelkedett ösztrogén szint valóban képes kiváltani a gabonamagvak növekedését, arra azonban alkalmatlan volt a teszt, hogy a születendő baba nemét megjósolja.

Természetes szülés…tömegben, némán!

Végül, mióta világ a világ a terhesség a szülésben lép a tetőfokára, rettegésben tartva ezzel a nőket. Mi lesz, fáj, túlélem, túléljük, minden rendben lesz?! A szülést alapvetően egy spirituális folyamatnak tekintették a múltban és maximálisan a nők ügyének tartották. Egyes népcsoportoknál közösségi esemény volt, de a középkori nemeseknél sem elvonulva szültek az asszonyok és az uralkodónők, ahogy azt gondolnánk! Marie Antoinette például akkora tömegben szült, hogy a levegőtlenségtől (és kimerültségtől) elájult, de ezzel a kutya sem törődött! Mint mindenre, erre is van logikus magyarázat, ha látja a nép, hogy “mi” jön ki az asszonyból, fiú/lány/egészség, nincs alapja az elcserélt gyermek pletykáknak. Ezenkívül a vérvonal megőrzése is bizonyított volt így.

A szülés közbeni fájdalomcsillapítást pedig nem másnak, mint Viktória királynőnek köszönhetjük, az uralkodó 9 gyermeket szült, a nyolcadiknál azonban megunta és kloroformmal “kiüttette” magát! Korábban a fájdalommentes szülést isten elleni bűnnek tekintették, így Viktória nagyot tett értünk!

A nézők előtti nyilvános, némán szülős verziót egyébként nagyon sokáig, 1936-ig tartották uralkodói körökben, onnantól kezdve aztán csak egy titkárnő állt az ajtóban, aki igazolta, hogy nincs gyermekcsere. Nem is gondolnánk például, hogy az első nő a brit uralkodói családban Diana hercegnő volt, aki kórházban szült!

A nőknek nemcsak sorsa és feladata, választása is van!

A női sors hozzátartozója a gyermek világrahozatala. Amíg csak élünk, mindig emlékszünk a terhességeinkre, szülésünkre, mert életünk meghatározó élménye!

Ma már nem vagyunk kiszolgáltatva a természetnek, sorsnak és a véletlennek. A terhesség nulladik pillanata előtt szinte biztosra megyünk, és sosem volt annyi támogatás és szakértelem a terhesgondozásban mint ma. Mivel életünk legfontosabb eseménye, egyáltalán nem mindegy, kire bízzuk magunkat és gyermekünket! A folyamatos figyelem, gondoskodás és szakértelem a legfontosabb, mindezt egy helyen megkaphatjuk, ahol tudjuk, hogy mi és születendő gyermekünk a legfontosabb.

Intézményünkben maximális egészségügyi biztonság mellett 3 féle babaváró csomag közül választhatnak a kismamák alap kismamagondozástól egészen a V.I.P. ellátásig. Ne feledd, a jelen választása a jövő lehetősége!

Időpontkérés
close slider