fbpx
Oldal kiválasztása

a kérdés, amire tudjuk a választ

Ha orvosra van szükséged, legszívesebben azonnal menni akarnál, a legártatlanabb tünetekkel is. Nem jövő héten, nem jövő hónapban, hanem akár azonnal. A legjobb ellátást szeretnéd, elvárod az orvos maximális figyelmét, szakértelmét és az orvostudomány állása szerinti legkorszerűbb és hatékonyabb terápiát. Hol van lehetőséged erre leginkább, az ingyenes egészségügyi rendszerben, vagy a magánorvosnál?

Amíg nem vagyunk betegek, nem vesszük komolyan, hogy valóban az egészségünk a legnagyobb értékünk. Hajlamosak vagyunk csak utólag elismerni, hogy mindez nem csupán sztereotípia, mert ha minden rendben van, az életünkben az egészség egy természetes létállapot. Az orvosi ellátás, kezelés és a gyógyszerek csak lehetséges és esetleges plusz kiadások. Ha azonban beüt a krach, fordul egyet a világ és azonnal minden pénzt megér a gyógyulásunk!

Bár sokan nehezen tudják megfizetni a magánorvosi ellátást, nagyon hamar kiderülhet, hogy az ingyenes orvosi ellátás végül többe kerül, mint az átlátható, gyors és hatékony fizetős rendelés.

Amikor a pénz nem, csak az idő számít

Magyarországon általános probléma, betegség típustól függetlenül, hogy nem jutnak a betegek időben orvoshoz. Egy-egy alap vizsgálatra hosszú heteket, sőt akár hónapokat is várhatunk, pedig a kivizsgálás csak az út eleje, a gyógyuláshoz még számos akadályt kell leküzdenünk. Ma hazánkban például egy urológiai kisműtétre a tényleges várakozási idő az egész országban átlagosan 270! nap (forrás: jogviszony.neak.gov.hu) Az orvosi ellátás nemcsak szakember, de orvosi eszközök hiánya miatt is akadozik. A betegség pedig nem vár, az idő a legnagyobb ellenségünk. A gyors ellátás életet ment és minden pénzt megér!

Versenyfutás az idővel… és a betegtársakkal

Mi történik például a jelenlegi egészségügyi (járvány) helyzetben, ha megbetegszünk, vagy bármilyen problémával orvoshoz kell fordulnunk? Két lehetőségünk van! Kivárjuk a sorunkat az állami egészségügyi rendszerben, és mire magához a háziorvoshoz eljutunk, nem egy-két nap telhet el. Rendel? Nem rendel? Felveszi a telefont? Van egyáltalán szabad időpontja? Hová kapunk beutalót? Egy vérvételre is heteket kell várni? Milyen szakorvoshoz kerülök, tudok egyáltalán választani? Mi ez, ha nem kálvária…

Ezenkívül nemcsak az időnket és a gyógyulási esélyünket vesztegetjük, amikor hosszú órákat várunk egy rendelőben más betegekkel együtt, begyűjthetünk még újabb plusz nyavalyát is!

Átlátható árlista vs zsebbe csúsztatott boríték

Hozzá vagyunk szokva és alapvető jogunknak tartjuk az ingyenes orvosi ellátást, minimális egészségügyi járulékok fizetése mellett, miközben látjuk, hogy a világban komoly ráfordítást jelent az egészségügyi rendszerben való részvétel. Míg itthon autóra és lakásra gyűjtünk, ezzel szemben az Egyesült Államokban az egészségügyi biztosítás lehet a legnagyobb befektetése és ráfordítása az egyénnek.

Hogy a rendszer valamennyire működjön, folyamatosan lyukakat tömnek be a sok sebből vérző és fuldokló egészségügyön. Ilyen például a hálapénz, ami Magyarországon még mindig létezik. Nemcsak azért, mert úgy éltünk és haltunk évtizedekig, hogy a borítékban átadott összeg kötelező volt és elvárt, de az orvosok bérébe is bele volt kalkulálva a plusz zsebbe csúsztatott összeg.  Ez pedig rendszer szinten bizony nehezen változik, nemcsak a szemléletváltozás lassúsága, de a gazdasági/szakmai érdekek leosztása miatt is.

A beteg szempontját nézve hamar rájövünk, hogy egy átlátható, előre kalkulálható árlista, kezelésekre lebontva tiszta és egyértelmű. Ahogyan bármilyen egyéb szolgáltatásnak, az orvosi ellátásnak is ára van. A magánorvosnál nem kerül többe egy kezelés, mint amire előre számítunk és azon sem kell gondolkodnunk, vajon mennyire kell hálásnak lennünk…

Fontos vagyok!

A beteg ember türelmetlen és elveszett, különösen igényli a törődést. Muszáj, hogy legyen idő minden kérdésre és türelem minden válaszra! Nemcsak az általános közérzetet javítja, de a gyógyulást is elősegíti pszichológiai szempontból is, a barátságos környezet és kedves személyzet. A nyugodt és bizakodó betegnek nagyobb esélye van a gyógyulásra. Egy kevésbé túlterhelt, kellőképpen elismert (szakmailag és anyagilag) orvos szakértelmének a legjavát tudja nyújtani a pácienseinek.

A jó szakember kapaszkodó a bizonytalan helyzetben. Az orvos feladata nemcsak a gyógyítás, de a bizalom kiépítése is. Míg a gyógyulás nem mindig választás kérdése, azaz érzés azonban, hogy van választási lehetőségünk (orvost, terápiát stb.) elősegíti, hogy úgy érezzük, kézben tartjuk a saját életünket a legijesztőbb helyzetben is.

Egy életünk van… Nem luxus magánorvoshoz menni, hanem felelősségteljes és okos döntés. Ne feledjük, soha nem tudjuk, hogy egy gyors és pontos diagnózissal, célirányos kezeléssel mit előzünk meg! Ha van választásunk, márpedig van, döntsünk az egészségünk mellett!

Időpontkérés
close slider