fbpx
Oldal kiválasztása

Mellfelvarrás a feszesebb mellekért

mellfelvarrás az egyik legnépszerűbb plasztikai beavatkozás. A műtét során eltávolítják a megereszkedett mellek felesleges mirigyállományát és új, előnyösebb helyzetben rögzítik. A korrekció nemcsak az önbizalmat erősíti, a hétköznapi életben is könnyebbséget okoz, például az öltözködésben. Hogyan vegyük fel a harcot az idő múlásával és a gravitációval? Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a mellfelvarrásról.

Mikor javasolt a mellfelvarrás?

Számos esetben javasolt a mellfelvarrás, a rutin beavatkozásnak számító esztétikai műtét tökéletes megoldást nyújt a kiüresedett, megereszkedett mellek korrigálására. A mellfelvarrás azonban sokkal több, mint egy plasztikai műtét! Nem kell egész életen át takargatni a testünket és komplexusokkal sem kell együtt élni! A műtétet követően maradéktalanul elégedettek lehetünk a mellünkkel, a mellplasztika ugyanis a legnagyobb deformációt is korrigálja. 

Sajnos a múló évek nem kímélik a melleket! A testsúly drasztikus változása, valamint a terhesség és a szoptatás is megviseli még a legjobb genetikai adottságokkal rendelkező hölgyek kebleit is. Ilyenkor a legjobb megoldás a mellfelvarrás!

Szoptatás után

A melleket elsősorban zsírszövet és mirigyállomány építi fel, sűrűn behálózva  tejcsatornával és erekkel. A szoptatás után a tejmirigyek kiüresednek és a mellek újra kisebbek lesznek. A kötőszövet és a bőr nem elég rugalmas, hogy nyom nélkül kövesse a változásokat. A szoptatás időszakában a mell lógását nem csak a mell méretének drasztikus változása okozza. Az anyatej szoptatások közötti fejése általában nem kézzel történik, sokszor azonban csak úgy lehetséges a tejmirigyeket átmasszírozni és kiüríteni maradéktalanul. A kézzel történő fejés nagyon megnyújtja a bőrt, ami így még jobban hozzájárul a mell lógásához. A terhesség és szoptatás miatti mellnövekedés és fogyás striákat okozhat, amely a bőr megnyúlása, feszülése és repedése miatt jön létre.

A mellfelvarrás szoptatás után is nagy segítség

Változó kor, menopauza

Nemcsak a gyermekvállalás időszakában változik a mell állapota! A menopauza beköszöntével a nők jelentős része súlygyarapodást tapasztal, olyan területeken is, ahol korábban nem voltak hízásra hajlamosak A has, a csípő és a mellek különösen érzékeny területnek számítanak. Mivel a változókorban inkább zsírszövet lesz a domináns, a mellekben a megnövekedett súly tovább ronthat a mell tartásán.

Drasztikus testsúlyváltozás

Hasonló hatással van a mellekre a súlyváltozás, a hirtelen fogyás, vagy hízás.  Csak úgy, mint kamaszkorban, amikor a gyors növekedést nem tudja követni a bőr és a kötőszövet, a melleket is roncsolja a túlzott hízás. A drasztikus fogyás egyenes út lehet a megereszkedett mellekhez, a zsírszövet csökkenése után a mell kiüresedik, a felesleges bőr pedig lógni fog.

Logo-mell - aszimmetrikus mellek

Aszimmetrikus mellek

A beavatkozás során a mellek közötti aszimmetria is korrigálható. Mivel a mellbimbó a műtét során új helyre fixálódik, a bimbóudvar mérete is csökkenthető (szoptatás után a mellbimbó sötétebb maradhat és megnő az átmérője).

Évek múlása

A mell súlyánál fogva idővel enged a gravitációnak, a bőr és a kötőszövetek megnyúlnak, legyen szó kis-, vagy nagy mellekről. Mivel a mellekben nincs önálló izom, minden igyekezet ellenére – sport, egészséges életmód – végül lógni fog, megereszkedik. A megoldás, a mellfelvarrás, ami sokkal többet ad, mint azt elsőre gondolnánk! A nőiesség tökéletes megélése, a gátlások felszabadulása egy új, önbizalommal teli élet lehetőségét kínálja bármely életszakaszban.

A mellfelvarrást tehát azoknak ajánljuk, akik nem szeretnének együtt élni a lógó mell kellemetlenségével, ezért eldöntötték, hogy változtatnak a mellük állapotán.

Mit kell tennünk a mellfelvarrás előtt?

Amennyiben meghoztuk a döntést, hogy mellfelvarrást csináltatunk, egy alapos konzultációval kezdődik a folyamat. A plasztikai sebész közösen hozza meg a döntést a pácienssel, hogy a mellfelvarrás mellett implantátumot is behelyeznek-e a mellekbe.

A szakértővel történő konzultáció alapján dől el, hogy mi a legjobb megoldás a problémára. A mellfelvarrás során a meglévő mirigyállományból történik az új mellforma kialakítása, majd a megereszkedés megszüntetése. Enyhe megereszkedés esetén kisméretű implantátum beültetése is elegendő lehet, amely kitölti a megüresedett mellrészt. Nagyobb eltérésnél, erőteljes megereszkedésnél azonban, különösen nagy mellek esetében elkerülhetetlen a mellfelvarrás. Az implantátum beültetése természetesen minden mellfelvarrás mellett választható.

A mellfelvarrás előtt egy átfogó vizsgálatot végeznek, a páciens általános egészségi állapotának felmérése miatt. A műtét előtt EKG, laborvizsgálat, valamint mell ultrahang és mammográfia szükséges. Befolyásolhatja ugyanis a beavatkozást valamilyen ismert, vagy korábban nem felderített betegség.

Ha tudatosan készülünk a mellfelvarrásra, könnyebb lehet a későbbi rehabilitáció! Egészséges életmódváltással a legjobb formába hozhatjuk magunkat a beavatkozásra. Érdemes például elhagyni az olyan káros szenvedélyeket, mint a dohányzás és az alkoholfogyasztás! Fogyasszunk bőségesen folyadékot, valamint figyeljünk a C-vitamin, cink és szelén bevitelre!

Kerüljük az aszpirin és a ginkgo biloba szedését. Ezek ugyanis növelhetik a lehetséges szövődmények kialakulásának kockázatát!

És végezetül ne feledkezzünk meg a lelki felkészülésről sem! Sokkal gyorsabban regenerálódik a szervezetünk a műtét után, ha örömmel várjuk az új, fiatalos és rugalmas melleinket.

Hogyan zajlik a mellfelvarrás?

A világon elvégzett plasztikai beavatkozások többségét a mellkorrekciós műtétek adják. A mellfelvarrás rutin beavatkozásnak számít, az azonban vitathatatlan, hogy a komolyabb műtétek közé tartozik. 

 A műtétet altatásban végzik és általában 2-2,5 órát vesz igénybe egyéntől függően. A beavatkozás idejét befolyásolja, hogy csak mellfelvarrást végeznek, vagy implantátumot is behelyeznek, esetleg saját zsírral pótolják a mell térfogatát.

A mellfelvarrás során a plasztikai sebész eltávolítja a felesleges bőrt és a mellbimbókat a megfelelő anatómiai pozícióba rögzíti. Amennyiben a mirigyállomány térfogata elegendő, a beavatkozás implantátum behelyezése nélkül történik. Az esetek 50%-ában beültetéssel  kell kiegészíteni a mellfelvarrást az optikailag szép végeredmény érdekében.

Mellfelvarrás beavatkozások fajtái:

  • Vertikális felvarrás: Más néven rövid, technikai körkörös és egy rövid, függőleges bemetszés történik. A  műtéti hegek a bimbóudvar körül és alatta függőlegesen helyezkednek el.
  • Fordított T-metszés: Jelentősebb lógás esetén alkalmazza a plasztikai sebész. A körkörös, bimbóudvar körüli és a bimbóudvar alatti függőleges vágás mellett a mell alatti redőben haránt bemetszést is ejtenek. Emellett a technika mellett a mell optikailag kisebbnek tűnik, implantátummal érdemes kombinálni a mellfelvarrást.
  • Centrális felvarrás: Csak a bimbóudvar körül helyezkedik el a metszés. Általában a sebész erre a technikára törekszik, mert a legkevésbé látványos a műtét után a beavatkozás nyoma.

A plasztikai sebész végül a mell adottságait és a szerkezetét figyelembe véve dönti el, hogy melyik műtéti módszert alkalmazza.

Mire számíthatunk mellfelvarrás után?

A műtétet követően a páciensnek egy éjszakát a műtétet végző klinikán kell töltenie megfigyelés céljából az esetleges komplikációk miatt.

A mellfelvarrás után 14 nappal van a varratszedés, amennyiben nem felszívódó varratokkal dolgoztak. Ezután a sebgyógyulás folyamata jelentősen felgyorsul. 

A műtét utáni 2-3 hétben, akkor is, ha felszívódó varratok vannak, kötözésre kell járni, így a plasztikai sebész nyomon tudja követni a gyógyulást.

A beavatkozás után 6 hétig tartózkodni kell a megerőltető mozgástól, különösen az intenzív váll- és mellizom munkát kell kerülni!

Tartózkodni kell az olyan házimunkától is, amely a kéz felemelésével, tartós mozgásával jár! Ilyen például a vasalás, mosogatás, porszívózás, valamint nem lehet hason feküdni 4-6 hétig. Általánosságban javasolt, hogy az első 6 hétben egy pihentető, hirtelen és megeröltető mozgásoktól mentes időszakot éljünk!

A műtéti hegeket legalább 2 hónapig nem érheti víz, valamint óvni kell a túlmelegedéstől és az erős napfénytől is. Javasolt a speciális, vízhatlan melltartó viselése, mely rögzíti a melleket és segíti a sebgyógyulást.

Mellkorrekciós műtétek

Mellnagyobbítás

Mellnagyobbítás

Mellnagyobbítás

Mellfelvarrás és mellkisebbítés

Mellfelvarrás és mellkisebbítés

Mellfelvarrás és Implantátum

Gyakori kérdések

Mennyibe kerül a mellfelvarrás?

A mellfelvarrás ára a beavatkozást végző klinika függvényében változik, valamint az alkalmazott műtéti módszer is befolyásolja az összeget. Amennyiben csak mellfelvarrás történik, 1,2 – 1,6 millió forint közé esik a beavatkozás tarifája. Az implantátumos beültetéssel kombinált mellfelvarrás pedig körülbelül 1,5 – 2 millió forint közé esik.

Mellműtét árak

tájékoztató árak, a tényleges ár egyedi konzultáció alapján kerül megállapításra (akár kevesebb is lehet)

 

Mellnagyobbítás implantátummal: 1.250.000.-
Mellfelvarrás: 1.250.000,-
Mellfelvarrás implantátummal: 1.500.000,-
Mellnagyobbítás B-Lite implantátummal 2.000.000,-
Gynecomastia: 1.000.000,-

Lehet-e szoptatni mellfelvarrás után?

A mellfelvarrás különböző műtéti technikával történhet, az alkalmazott módszer dönti el, hogy lehetséges-e a későbbiekben a szoptatás. Az egyik típusú beavatkozás nem érinti a tejcsatornákat, így nincs a későbbiekben akadálya a szoptatásnak. A másik módszer során a tejutakat is érinti a műtét, így nem lehetséges utána a természetes táplálás. Általában az az eljárás, amelynek az eredménye hosszabb ideig garantálható a szoptatás képességének az elvesztésével járhat.

Mellnagyobbítás, mellkisebbítés és mellfelvarrás előtt mindenképpen mérlegelni kell a lehetőségeket és gondolni kell a jövőbeli szoptatásra! Érdemes a beavatkozással várni a gyermekvállalás után!

Mikortól lehet sportolni mellfelvarrás után?

Néhány hét pihenés és odafigyelés mindenképpen szükséges a műtét után! A lehetséges szövődmények elkerülésének érdekében a varratszedésig (2 hét) a fizikai terhelés tilos! Vigyázni kell, hogy ne szakadjon fel a műtéti seb! Tilos emelni és erőteljes mozdulatokat végezni! Összességében 6 hétig pihentető életmódot kell folytatni. Fokozatosan lehet visszatérni a sporthoz, 6 hét után kezdhetjük a könnyű mozgást. Edzéshez érdemes jó minőségű sportmelltartót használni, amely stabilan tartja a melleket!

Dr. Kovács Gyula Barna plasztikai sebész

Dr. Kovács Gyula Barna plasztikai sebész

Dr. Nagy Diána Plasztikai sebész

Dr. Nagy Diána Plasztikai sebész

Dr. Ignácz Zsuzsanna Plasztikai sebész

Dr. Ignácz Zsuzsanna Plasztikai sebész

Dr. Kazay Szilárd, plasztikai sebész

Dr. Kazay Szilárd, plasztikai sebész

Dr. Illéssy Rudolf plasztikai sebész

Dr. Illéssy Rudolf plasztikai sebész

Dr. Goodwin Szépség- és Egészségközpont
Időpontkérés
close slider