fbpx
Oldal kiválasztása

Örök élet… az ember legnagyobb álma, amiért bármit megtenne, a sci-fi filmek megunhatatlan témája. Amíg nem fedezzük fel a halhatatlanság titkát, a legjobb verzió szerint végül megöregszünk és csak utána halunk meg. De vajon miért? És tehetünk ellene?

Életünk legnehezebb “szerepét” idős korban kell eljátszanunk. Nemcsak lelkileg nehéz teher, de testileg is. A betegségek és a test szükségszerű elkopása, a csontok és ízületek gyengülése, a bőr ráncossága, fogaink elvesztése és szellemi képességünk valamint érzékszerveink gyengülése sötét felhőként borul életünk alkonyára.

Az átlagéletkor egyre inkább kitolódik – Magyarországon 74 év – és a tudósok folyamatosan kutatják, mivel lehet meghosszabbítani az emberi életet. A nagy kérdés az, miért nem regenerálódnak a sejtjeink egy idő után és pusztulnak el.

A biológia, az biológia – és epigenetika

Telomerek

A kutatók két csoportra osztják az öregedés okait, a programozott tényezők, valamint a környezeti hatások/testi kopás szerint.

Az első csoportba tartozik az úgynevezett telomerek szerepe, amiről egyre gyakrabban nyilatkoznak úgy, mint az öregedés legfőbb kiváltó oka. Kutatások szerint a DNS szál végein található rövid, többszörösen ismétlődő telomerek rövidülése felelős elsősorban az öregedésért. A telomereket úgy kell elképzelni a DNS végein, mint a cipőfűzőket lezáró műanyag vég. A telomerek védik a DNS szálat, de minden sejtosztódásnál rövidülnek, melynek hatására végül elveszítik a sejtek az osztódási képességüket, amikor elérnek egy kritikus hosszt. Ekkor a sejt osztódásra képtelen lesz és elpusztul (Az emberi sejtek nagyjából 50-szer osztódnak mielőtt meghalnak, egyes egysejtű organizmusok pedig soha nem veszítik el az osztódási képességüket).

A nagy kérdés persze az, hogy hogyan lehetne újra és újra meghosszabbítani a telomereket, vagy lassítani a rövidülésüket. Az egészséges életmód mindenképpen javító tényező, de a megoldás még nincs a birtokunkban.

Az öregedés folyamatában az immunrendszer is kiveszi a részét, egy idő után ugyanis “összezavarodik” és elveszíti a képességét, hogy felismerje az ellenséges és normális sejtek között a különbséget. Ennek hatására gyakorlatilag saját magukat támadják meg a sejtjeink, az öregedés során a legérintettebb terület például a tüdő.

Fontos öregedési tényező az úgynevezett metilezés, amellyel bizonyos gének kapcsolhatók ki meghatározott sejttípusokban. Az öregedéssel lassul a metilálódás és így bizonyos területek működése is lassul, még akkor is, ha ez alapvetően bonyolult és érthetetlen. Lefordítva a tömény biológiát, testünk idővel elkopik, lassul és végül leáll.

Amikor a bőrünkön érezzük…

Az egyik leglátványosabb változás a bőrünkön tapasztalható, kutatások szerint 20 éves kor után évente 1 százalékkal kevesebb kollagént termelünk, melynek következtében egyre rugalmatlanabb, “törékenyebb” lesz a bőrünk. Az évek alatt magunkba szívott UV sugárzás azonban nagyobb kárt okoz, a bőr védelme kiemelten fontos. Jó ha tisztában vagyunk vele, hogy a bőr öregedésének lassítása a leginkább kezelhető probléma a témában, nemcsak kozmetikumok rendszeres használatával, szépészeti beavatkozásokkal csodás eredmény érhető el.

Szabad gyökök

És itt vannak a sokat emlegetett szabad gyökök, a sejtek anyagcseréjének mérgező melléktermékei! Ezekben a molekulákból hiányzik egy elektron, amit elvesznek más, egészséges sejtekből, károsítva azokat. Ráadásul nagyon gyorsan lépnek reakcióba más sejtekkel. A kérdés tehát, hogy hogyan tudjuk csökkenteni a szabad gyökök számát! Lassítani kell az anyagcserét? Vagy rendszeresen antioxidánsokat kell fogyasztani? (Étrendkiegészítőkben az antioxidánsok forgalmazása 500 millió dolláros iparág…)

Halhatatlan hidra?

Láthatjuk tehát, hogy az emberi öregedés folyamata nagyon sok szálon fut, miközben más fajoknál egészen más tendenciát mutat például a termékenység és a halálozási arány. A sivatagi teknősnél például a halál valószínűsége a fiatal éveiben szignifikánsan nagyobb. Az élet csodájának számító hidra (a csalánozók közé tartozó, édes vízben élő, polip szerű élőlény) halandósága és termékenysége évszázadok óta állandó. Nem mutat sem fizikai, sem biológiai öregedést. Képes testének bármelyik dababjából regenerálni az egész testét és akkor is életben marad, ha az összes idegsejtje elpusztul. A tudósok számára hatalmas kihívás, hogyan lehet következtetéseket levonni a “halhatatlan” hidra működéséből és átültetni az emberi öregedés lelassítására.

Bár mindannyian vágyunk az örök életre, emberként el kell fogadnunk, hogy megöregszünk. Persze nem mindegy, hogy hogyan! Számos dologgal lassíthatjuk testünk-lelkünk elmúlását, rendszeres mozgással, egészséges táplálkozással és stresszmentes életvitellel sokat javíthatunk idős korunk életminőségén. Már fiatal korban kialakított tudatos életmóddal és számos prevenciós kezeléssel kiváló állapotba kerülhetünk azokban az éveinkben is, amelyekben felmenőink nehéz öregséget éltek meg. A modern orvostudomány ugyanis, ha nem is az örök életet, de a hosszan tartó fiatalságot kínálja nekünk.

Megoldások

Időpontkérés
close slider