fbpx
Oldal kiválasztása

A PCOS tünetei és kezelése

A PCOS, azaz a policisztás ovárium szindróma minden 10. nőt érint. Egy nagyon összetett hormonális betegségről van szó, ami kihat a fogamzóképességre. A PCOS betegségben szenvedő hölgyek általában meddőséggel küzdenek. Hogyan lehet ezzel együtt élni? Mik a PCOS tünetei és hogyan lehet kezelni? Ezekre a kérdésekre is választ kapsz ebben a cikkben.

Mi az a PCOS?

A PCOS jelentése policisztás ovárium szindróma: egy összetett, hormonális betegség, mely a fogamzóképes korú nők leggyakoribb endokrin betegsége és a meddőségek egyharmadáért felelős.

A PCOS esetén a petefészken belül egy vastag kéreg képződik, ami megakadályozza az érett petesejtek kilökődését és megérését. Az elmaradt tüszőrepedés következtében a meg nem repedt tüszők maradványaiból folyadékkal teli ciszták alakulnak ki.

 

a PCOS tünetei

A betegség már igen korán, kamasz korban jelentkezhet, de tulajdonképpen bármikor előfordulhat. A PCOS neve megtévesztő, mert nem egyszerűen cisztákkal van tele a petefészek, hanem az átlagosnál jóval több éretlen, folyadékkal teli tüszővel.

Egy normális ciklus alkalmával a tüszők hormont termelnek, méretük megnő és ha megfelelő hormon válasz érkezik, kilökődik a domináns, érett petesejt. A PCOS szindróma esetében azonban a peteérés elmarad, az érett tüszők közül nem választódik ki egyik sem. A peteérés elmaradása gyakorlatilag ellehetetleníti a teherbeesést. A PCOS ezért az egyik vezető meddőségi ok.

 

Bár alapvetően nőgyógyászati problémáról van szó, mégis igazából egy anyagcsere zavar van a háttérben. A hormonrendszer zavara fokozatosan alakul ki, jellemzően a túl magas inzulin szint és férfi nemi hormonok megemelkedése miatt. A szervezet túl sok inzulint termel, ami felborítja a hormonális egyensúlyt.

A PCOS kialakulásának okát még a mai napig titok övezi, de a kutatások arra már rávilágítottak, hogy a PCOS okai között lehetnek genetikai tényezők és akár környezeti hatások is.

A PCOS tünetei

A policisztás ovárium szindróma egy nagyon alattomos betegség, szerteágazó és változatos tüneteket produkál. Sokan egészen addig nem is tudják magukról, hogy ebben a betegségben szenvednek, amíg a családtervezés porondra nem kerül. Több havi sikertelen teherbeesés után viszont ki kell vizsgálni ennek az eshetőségét is. Egy rutin nőgyógyászati vizsgálat során erre fényt lehet deríteni.

De mégis mik azok a tünetek, amelyek gyanúra adhatnak okot?

  • Menstruációs ciklus zavara
  • Meddőség
  • Túlsúly
  • Magas vércukorszint
  • Inzulinrezisztencia
  • Második típusú cukorbetegség
  • Bőrproblémák
  • Hajhullás
  • Fokozott szőrnövekedés

Menstruációs ciklus zavara

A menstruációs zavar egy tipikus PCOS tünet. A páciens rendszertelen vérzést tapasztal, ami jelentheti a menstruáció elmaradását, de ugyanúgy hosszan elnyúló ciklust is. A policisztás petefészeknél a menstruációt általában kellemetlen fájdalom kíséri. Ez a tünet önmagában még nem ok a PCOS diagnózisra, de ha a többi tünetet is magadon észleled, akkor az már komoly gyanúra adhat okot.

Meddőség

A menstruációs ciklus zavaraival összefüggésben meddőségi problémák is jelentkezhetnek. Sok hónapnyi sikertelen próbálkozás lehet az egyik olyan fordulópont, ami miatt a páciens szakemberhez fordul, mert látja, hogy valami nincs rendben és szeretné kideríteni az okát.

Túlsúly

Az anyagcsere zavar sok esetben túlsúly formájában jelentkezik. A PCOS betegek közül sokan küzdenek súlyproblémákkal. Általában a hasi területen jelentkezik az elhízás. Diéta ellenére sem biztos, hogy sikerül ezen a problémán felülkerekedni.

A PCOS és a meddőség

Inzulinrezisztencia, magas vércukorszint, második típusú cukorbetegség

Az inzulintermelési probléma többféle tünet formájában mutatkozhatnak. Felléphet inzulinrezisztencia, magas vércukorszint is. Az inzulinrezisztencia a cukorbetegség előszobája, ezért is kell vele foglalkozni.

Bőrproblémák

A PCOS betegségben szenvedő nők gyakran tapasztalhatnak bőrproblémákat: aknés, pattanásos és zsíros bőr jelentkezik náluk. És az is előfordulhat, hogy a bőrön szürkésbarna foltok jelentkeznek.

Hajhullás

Az egészséges hajkorona általában csak álom a policisztás ovárium szindrómában szenvedő nőknek. A betegség ugyanis általában együtt jár egy fokozott hajhullással. Egy-egy fésülködés igazán elkeserítő tud lenni.

Fokozott szőrnövekedés

A test minden területén fokozott szőrnövekedésre lehet számítani a férfi hormonok túl magas szintje miatt. A végtagok mellett az arcon, a mellkason is lehet ezt tapasztalni.

Ahogy látszik a PCOS tünetei nem annyira egyértelműek, hogy valaki rögtön betegségre gyanakodjon. Könnyen lehet, hogy hónapok töltesz azzal, hogy különféle kozmetikai kezelésekkel felülkerekedj a bőrproblémákon és újabb és újabb hajvitamint próbálsz ki eredménytelenül. Nem is gondolsz arra, hogy PCOS lehet a háttérben.

Ezért is fontos tisztában lenni azzal, hogy mik lehetnek a PCOS tünetei. Mert ha ezek közül már több is jelentkezik valakinél, az bizony gyanúra adhat okot és mindenképpen érdemes kivizsgálni.

A PCOS kezelése

Bár az orvostudomány mai állása szerint a PCOS egy nem gyógyítható betegség, de mégis a megfelelő kezeléssel gyakorlatilag tünetmentes életet lehet élni és akár a gyermekvállalás sem akadály. 

A PCOS kezelésével a nőgyógyászat, az endokrinológia és a belgyógyászat foglalkozik. Ennek a három szakterületnek az együttes munkája állítja fel a pontos diagnózist és tudja meghozni a várva várt tünetmentes eredményt.

PCOS vizsgálat

A policisztás ovárium szindróma kezelése egy alapos nőgyógyászati vizsgálattal indul, melynek része egy alhasi ultrahang, egy hüvelyi ultrahang. Szükség van ezen felül egy terheléses cukorvizsgálatra és egy hormonvizsgálatra is.

Életmódváltás a PCOS kezeléséhez

Életmódváltás

A kezelés alapját egy életmódváltás jelenti. Ennek során a mindennapokba be kell iktatni a rendszeres testmozgást és egy szigorú szénhidrátban szegény diétát is. A magas inzulinszint miatt a szénhidrát fogyasztás visszaszorítása elengedhetetlen, ez a PCOS diéta alapköve. Nagyon oda kell figyelni a napi szénhidrát mennyiségre, ezért érdemes dietetikus segítségét kérni. Ő kellő szaktudással összeállít neked egy személyre szabott PCOS étrendet.

Sokszor önmagában már a fogyás is eredményes kezelésnek bizonyulhat, de figyelembe kell venni, hogy nem minden PCOS beteg túlsúlyos. Ezért a diéta mellett fontos a rendszeres testmozgás is, ami nemcsak abban segít, hogy testileg jó formába kerüljön a páciens, hanem abban is, hogy lelkileg is kiegyensúlyozottabb legyen.

Gyógyszeres kezelés

A PCOS kezelése gyógyszer nélkül is kivitelezhető, a szerencséseknek már maga az életmódváltás is elegendő, hogy tünetmentesek legyenek és akár a teherbeesés sem okoz problémát. De sajnos van, akinél ennél többre van szükség. Náluk gyógyszeres kezelés is indokolt lehet.

Ha úgy érzed, hogy a nálad jelentkező tünetek tükrében PCOS gyanúja áll fenn, akkor fordulj endokrinológusainkhoz!

Időpontkérés
close slider