fbpx
Oldal kiválasztása

Sürgősségi fogamzásgátlás

Az utolsó utáni lehetőség a nem kívánt terhesség előtt

A sürgősségi fogamzásgátló, más néven esemény utáni tabletta egy utolsó utáni lehetőség, nem is igazán a fogamzásgátlásra, sokkal inkább a nem kívánt terhesség elkerülésére. A védekezés nélküli szexuális együttlét után 72 óra áll rendelkezésre, hogy a sürgősségi fogamzásgátló hatásos legyen. Ezért is hívják 72 órás tablettának. Összegyűjtöttük, mit kell tudni az esemény utáni tablettáról.

Az esemény utáni tabletta

A sürgősségi fogamzásgátló, mely a hetvenes évek végén jelent meg, újabb lehetőséget adott a nők számára, hogy elkerüljék a nem kívánt terhességet, vagy a rettegett abortuszt – akkor is, ha már megtörtént a baj. Nemcsak azok számára nyújt segítséget az esemény utáni tabletta, akik egyszerűen csak nem gondoltak a védekezésre! Olyan esetekben is hatékony megoldás lehet, ha hiba csúszott a védekezésben ( pl. óvszer szakadás), valamint a nemi erőszak áldozatainak is egy humánusabb megoldás a terhesség megszakítás helyett.

Nem szabad azonban elfeledkezni róla, hogy a sürgősségi fogamzásgátló tabletta nem váltja ki a fogamzásgátlást és a tudatos, felkészült védekezést! A nagy hormontartalmú gyógyszer egészségtelen a szervezet számára, így rendszeresen nem alkalmazható, valamint fontos tényező, hogy az esemény utáni tabletta nem véd a nemi úton terjedő betegségektől! A szexuális úton terjedő betegségek ellen mindenképpen védekezni kell!

Magyarországon 1980-tól lehetett hozzájutni először esemény utáni tablettához. A Postinor tabletta hatalmas sikert aratott hazánkban. Az abortuszt tiltó Ratkó-korszak után az abortuszok száma egyre nőtt, így állami propagandát kapott a sürgősségi fogamzásgátló tabletta. A kommunikáció fontos része volt – tévesen – hogy az esemény utáni tabletta kevésbé káros a szervezetre, mint a rendszeresen használt fogamzásgátló tabletta, valamint az abortusz.

72 óras tabletta

Hogyan működik a sürgősségi fogamzásgátló tabletta?

Az esemény utáni tabletták, a kombinált fogamzásgátlókhoz hasonlóan ösztrogént és progeszteront tartalmaznak, csak jóval nagyobb dózisban. A gyógyszer az ovulációt, vagy a petesejt beágyazódását gátolja meg, amely a méhnyálkahártya leválását idézheti elő.

Nem mindegy, hogy mikor történt a védekezés nélküli aktus és hol tart a ciklusban a páciens! Ennek megállapításához és a további teendők meghatározásához mindenképpen szakorvosi vizsgálat szükséges, érthető tehát, hogy az esemény utáni tabletta vény nélkül nem kapható.

Azt azonban mindenképpen hangsúlyozni kell, hogy a sürgősségi fogamzásgátlás nem terhesség megszakítás! Csak az aktus és a beágyazódás közötti időszakban alkalmazható, éppen ezért az idő nagyon fontos tényező az esemény utáni tabletta hatásosságában.

A nem kívánt terhesség megelőzésére 72 órán belül cselekedni kell. – Bár létezik 120 órás tabletta is, de hazánkban ez nem elérhető. Minél korábban veszi be a páciens a gyógyszert, a sürgősségi fogamzásgátló tabletta hatékonysága annál megbízhatóbb.

Miért vényköteles a sürgősségi fogamzásgátló tabletta?

Az esemény utáni tablettákban található nagy mennyiségű hormon az egészséges szervezet számára is megterhelő lehet. Mielőtt felírja a szakorvos a sürgősségi fogamzásgátlót, nemcsak megvizsgálja a pácienst, de tájékozódik az esetleges ismert, fennálló betegségekről. Fontos, hogy tisztában legyen az orvos azzal, hogy nem áll fenn olyan állapot vagy betegség, amely kizárja a gyógyszer használatát. Minden esetben, csak ez után írja csak fel az esemény utáni tablettát.

Mire számíthatunk a sürgősségi fogamzásgátló bevétele után?

A 72 órás tabletta bevételét követően gyakran jelentkezik valamennyi vérzés, amely nem valódi menstruációnak számít. Erőssége és minősége is eltér az általános menstruációs vérzéstől, leginkább pecsételő jellegű. Az is előfordulhat azonban, hogy egyáltalán nem jelentkezik vérzés az esemény utáni tabletta bevétele után, csak a következő menstruációkor, amely néhány nappal korábban, vagy később is érkezhet a megszokott időhöz képest. A sürgősségi fogamzásgátlás felboríthatja a normális ciklust, amely néhány hét alatt áll csak vissza a normális ütemre. 

Amennyiben 7 napnál tovább késik a menstruáció, szükséges egy terhességi teszt elvégzése és a nőgyógyász felkeresése, aki megállapítja, mi áll a probléma hátterében.

Lehetséges mellékhatások az esemény utáni tabletta alkalmazása mellett

A gyógyszer bevételével nagy mennyiségű sárgatest hormon éri a szervezetet, ezért előfordulhat, hogy néhány kellemetlen tünet kíséri az esemény utáni tabletta szedését. 

A kombinált fogamzásgátlók mellékhatásaihoz hasonlóan, gyakran tapasztalható hányinger, émelygés, szédülés, fejfájás és gyengeség, fáradtság érzet, valamint menstruációs görcsök, mellfeszülés és pecsételő vérzés is jelentkezhet. Ne ijedjünk meg azonban akkor sem, ha semmilyen tünetet nem észlelünk, a gyógyszer akkor is kiválthatja a hatását! A kísérő tünetek néhány napig, legfeljebb egy hétig tarthatnak.

Szexuális együttlét

A sürgősségi fogamzásgátlót magas hormontartalma miatt nem javasolt rendszeresen használni! Egy cikluson belül egyáltalán nem alkalmazható, és egymást követő két ciklusban sem javasolt. Érdemes inkább valamilyen számunkra alkalmas fogamzásgátló tablettát feliratni a szakorvossal!

Hová forduljunk, ha esemény utáni tablettára van szükségünk?

Mivel a sürgősségi fogamzásgátlással versenyt futunk az idővel, érthető, hogy azonnali megoldást szeretne mindenki, aki ilyen helyzetbe kerül. Ha például pénteken történt a védekezés nélküli együttlét, nem érdemes kockáztatni és várni hétfőig!

Nőgyógyász Budapesten extra igényes rendelőnkben

Korábban több kórházban működtek sürgősségi fogamzásgátló ambulanciák, ahol a hét minden napján, 0-24 óráig lehetett segítséget kérni. Ma már nincsenek ilyen speciális szakambulanciák, de bármelyik szakorvos elrendelheti a sürgősségi fogamzásgátló készítményt fekvő- és járóbeteg szakellátásban. Van lehetőség arra is, hogy hétvégén, nőgyógyászati ügyeleten is felírják a 72 órás tablettához a receptet.

Mivel a sürgősségi fogamzásgátló komoly hatással van a szervezetre, érdemes olyan helyre menni, ahol azonnal, maximális figyelmet és szakmai hozzáértést kapunk. Erre nem mindig van lehetőség az állami egészségügy keretein belül – figyelembe véve az idő szűk keresztmetszetét. Vannak esetek, amikor az idő és a profi ellátás egyformán számít, magán orvosi rendelőben pedig azonnali, profi ellátást kapunk.

Mennyibe kerül a sürgősségi fogamzásgátlás?

Amennyiben magánorvosi rendelőben írják fel a receptet, a nőgyógyászati vizsgálattal együtt 18.000 – 35.0000 forint közötti konzultációs és vizsgálati díjat kell fizetni, intézménytől függően.

A hazai piacon két esemény utáni tabletta van forgalomban:

  • ELLAONE
  • ESCAPELLE

Az esemény utáni tabletta ára jelenleg 6000 és 9000 forint között mozog.

Fogamzásgátlással kapcsolatban keresse fel központunkat és kérjen azonnali időpontot kollégáinktól!

Dr. Kósa Zsolt Szülész-nőgyógyász

Dr. Kósa Zsolt Szülész-nőgyógyász

Dr. Kosztin Árpád, Szülész - nőgyógyász

Dr. Kosztin Árpád, Szülész - nőgyógyász

Dr. Bor Gergő, Szülész - nőgyógyász

Dr. Bor Gergő, Szülész - nőgyógyász

DR. KOSZTIN ÁRPÁD, SZÜLÉSZ - NŐGYÓGYÁSZ

DR. KOSZTIN ÁRPÁD, SZÜLÉSZ - NŐGYÓGYÁSZ

Dr. Kósa Zsolt Szülész-nőgyógyász

Dr. Kósa Zsolt Szülész-nőgyógyász

Időpontkérés
close slider