fbpx
Oldal kiválasztása

Kismamának lenni óriási dolog

A terhesgondozás folyamata

Hatalmas az öröm, hiszen két csíkot mutat a terhességi teszt. Ezzel kezdetét veszi egy óriási kaland, aminek az első 9 hónapja a terhesgondozás időszaka. A terhesgondozás célja, ahogy azt a neve is mutatja, hogy a terhesség időszaka alatt mind a baba, mind az édesanya gondját viselje.

A terhesgondozás menete

Amint ott van a kezedben egy pozitív terhességi teszt, minél hamarabb keress fel egy nőgyógyász szakorvost. Ő lesz az, aki megállapítja a terhesség tényét és kiállít erről egy igazolást. Az orvosi vizsgálaton pedig sor kerül a rizikóbesorolásra.

Rizikóbesorolás

A nőgyógyász szakorvos a kismama egyéni és családi kórtörténetét figyelembe véve dönt arról, hogy milyen rizikójú a terhesség. Ha nem ez az első terhesség, akkor a korábbi gyermekvárás tapasztalatai is befolyásolják a besorolást.

Kétféle besorolású terhesség létezik: 

 • alacsony rizikójú terhesség
 • és magas rizikójú terhesség.
pozitív lett a terhességi teszt

Akkor lesz alacsony rizikójú a terhesség, ha az előbb említett kórtörténetben semmi olyat nem talál a nőgyógyász szakorvos, ami akár a baba, akár a kismama egészségét veszélyeztetheti. Ezzel összhangban magas rizikójú terhességnél felmerül olyan tényező, ami miatt a terhesgondozás során fokozott figyelemre van szükség.

A rizikóbesorolás azért is fontos, mert ez dönti el, hogy a terhesgondozásban ki vehet részt. Egy 2014-es EMMI rendelet többek között rendelkezik a terhesgondozás folyamatáról, a terhesgondozásban résztvevő személyekről, a kötelező vizsgálatokról. Ebben szerepel, hogy alacsony rizikójú terhesség esetén a terhesgondozást szülész-nőgyógyász vagy szülésznő is végezheti. Magas rizikójú terhességnél a szabályozás szigorúbb, ilyenkor a terhesgondozást csak szülész-nőgyógyász végezheti.

terhesgondozás

Várandósgondozási könyv

A terhességet megállapító igazolással fel kell keresned az állandó lakcímed vagy a tartózkodási helyed szerint területileg illetékes védőnőt. Ő az, aki a nőgyógyász szakorvos mellett végigkísér a várandósság 9 hónapján. Az első feladata, hogy kiállítja és kiadja a várandósgondozási könyvet, amit sokan csak terhes kiskönyvként szoktak emlegetni. Innentől egészen a szülésig, ebbe lesz dokumentálva minden várandósgondozással kapcsolatos fejlemény, mint például a terhesgondozás kötelező vizsgálatok eredményei, ezért ezt minden ilyen vizsgálatra, konzultációra vidd magaddal.

Tipp: A szülés előtt a kórházi csomag összekészítésekor ne felejtsd el eltenni az orvosi papírjaid! És természetesen a várandósgondozási könyved is nálad kell legyen!

A védőnő szerepe a terhesgondozásban

A terhesgondozás menetében a védőnő nagyon fontos szerepet játszik. A kezdeti adminisztrációs feladatok elvégzése után rendszeres időközönként kell majd felkeresned. Ezen találkozások alkalmával a védőnő is nyomon követi a kismama állapotát és a baba fejlődését.

A rendelet szerint az alábbi vizsgálatokra kerülhet sor a védőnői terhesgondozás során:

 • testtömeg és testmagasság mérése
 • haskörfogat mérése
 • vérnyomás és pulzus mérése
 • szájüreg, fogazat megtekintése
 • kültakaró vizsgálata
 • alsó végtag megfigyelése és vizsgálata
 • magzati szívműködés vizsgálata
 • a várandósság külső tapintásos vizsgálata
 • az emlők szemrevételezése és tapintásos vizsgálata
 • vizelet vegyi, illetve tesztcsíkos vizsgálata
 • vércukorvizsgálat tesztcsíkkal
A védőnő szerepe a várandósgondozásban

A fenti vizsgálatok elvégzése mellett a védőnő feladata, hogy a kismamát tájékoztassa az őt megillető szociális kedvezményekről, felhívja a figyelmét az egészséges életmód fontosságára. A várandósgondozás alatt a védőnő a szoptatással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat is igyekszik átadni. Szintén a védőnő feladatai közé tartozik, hogy ismertesse a kismamával a terhesgondozás kötelező vizsgálatait.

A terhesgondozás kötelező vizsgálatai

A terhesgondozás menetének egyik legfontosabb része, hogy a kötelező vizsgálatokra az előírásoknak megfelelő időben sor kerüljön. A terhesgondozásról szóló 2014-es EMMI rendelet rendelkezik a várandósgondozás során kötelezően elvégzendő vizsgálatokról. Nemcsak azt határozza meg, hogy milyen vizsgálatokat kell elvégezni, hanem azt is, hogy ezeket a terhesség melyik hetére kell időzíteni.

És itt jöjjön most egy hasznos tipp. A terhesség 9 hónapja alatt számtalanszor kapod majd meg a kérdést, hogy mikor volt az utolsó menstruációd első napja, ezért jobb ha mielőbb alaposan megjegyzed ezt a dátumot. És hogy ez miért fontos? Azért, mert ettől a naptól számítódik a terhesség, innen kezdik el a terhesség heteit számolni.

A terhesség három trimeszterre osztható, a kötelező vizsgálatokat is ennek megfelelően szokták csoportosítani.

ultrahang vizsgálat

A terhesség első trimeszterének kötelező vizsgálatai

Már a terhesség első trimeszterében rengeteg vizsgálatra kell számítanod. Ezeknek a célja, hogy minél előbb fény derüljön az esetleges fejlődési rendellenességre vagy olyan tényezőre, ami problémát okozhat a terhesség során.

Ehhez el kell végezni egy teljes vérképet, szükség van vizeletvizsgálatra. Ebben az időszakban zajlik a vércsoport meghatározása és a vörösvértest ellenanyagszűrés is, valamint az EKG vizsgálat. A laborvizsgálatok arra is kiterjednek, hogy fényt derítsenek akár akut fertőzésekre (pl.: szifilisz), akár bizonyos fertőzésekkel szembeni védettségre (pl.: Hepatitis B).

A terhesség 11-13. hete között kell elvégezni a baba fejlődésének ellenőrzésére szolgáló kötelező ultrahang vizsgálatot:

 • az orrcsont vizsgálatával a Down-szindróma szűrhető ki,
 • szűrik a velőcső záródási rendellenességet és
 • mérik a tarkóredő vastagságát.

Önköltségen el lehet végeztetni kombinált genetikai vizsgálatot, ahol egy ultrahang vizsgálat és egy vérvétel eredményeit együttesen figyelembe véve készítenek becslést bizonyos genetikai rendellenességek valószínűségére.

Ha a kismama a baba fogantatásakor már betöltötte a 37. életévet, akkor genetikai tanácsadáson kell részt vennie.

És bár elsőre furcsának tűnhet, de a kismamának fogorvoshoz is el kell mennie, hogy ott ellenőrizzék a fogak állapotát. A terhesség során ugyanis a kismama szervezetében komoly kalciumvesztés zajlik, ami a fogak állapotára kritikus lehet. Ez a vizsgálat is jól mutatja, hogy a terhesgondozás során nemcsak a baba fejlődése a fontos, hanem a kismama egészségügyi állapota is.

A terhesség második trimeszterének kötelező vizsgálatai

A 18-22. hét között ismét egy ultrahang vizsgálat vár rád, amin megnézik, hogy a baba megfelelően fejlődik-e. Ha szerencséd van, akkor ezen már az is kiderül, hogy kislányod vagy kisfiad lesz.

A következő etap a terhesség 24-28. hete. Ekkora vannak időzítve az újabb laborvizsgálatok, úgy mint a vérkép és a vizelet. És persze ne feledkezzünk meg a hírhedt terheléses vércukorvizsgálatról, aminek az a célja, hogy kiderítse fennáll-e a kismamánál a terhességi cukorbetegség. A vizsgálatot éhgyomorra végzik el. Először történik egy vérvétel, majd egy már-már émelyítően tömény cukoroldatot kell meginni, amit két óra várakozás követ. Amint ez letelt, ismét ellenőrzik a vércukorszintet.

Terhesgondozás - kötelező vizsgálatok

Ha beigazolódik a terhességi cukorbetegség ténye, akkor a terhesség fennmaradó idejében szigorú diétát kell tartani és súlyosabb esetben akár még inzulinra is szükség lehet. A szülést követően az esetek többségében a terhességi cukorbetegség helyreáll.

A terhesség harmadik trimeszterének kötelező vizsgálatai

Ahogy közeledik a szülés dátuma, a kötelező vizsgálatok is sűrűsödnek, úgyhogy az utolsó három hónapra készítsd fel magad fejben, hogy sokat kell majd vizsgálatokra járni. 

A 30-32. hétben kerül sor egy ultrahang szűrővizsgálatra, ahol többek között a baba fejlődését, a magzatvíz mennyiségét és a méhlepény állapotát figyelik meg. 

NST vizsgálat

A 36-37. hét a laborvizsgálatok időszaka, ekkor történik a vérkép- és vizeletvizsgálat. 

A 38. héttől kezdődően már igazán érzed, hogy közeledik a nagy dátum, hiszen hetente kardiotokográfus vizsgálatot végeznek. Ez az ún CTG vagy más néven NST vizsgálat, ami a magzati szívfrekvenciát figyeli. Ez a nagyon titokzatosan hangzó vizsgálat valójában a baba pulzusát, a mozgását és a méhösszehúzódásokat figyeli. A kivizsgálás körülbelül 20 percig tart. Ezidő alatt a pocakodra egy monitorozó eszköz kerül, ami figyeli az előbb említett dolgokat. Az eredmény alapján előfordulhat, hogy további vizsgálatra, ultrahangra vagy áramlásvizsgálatra van szükség, hogy kiderüljön a baba elegendő oxigénhez jut-e.

Ha már a terhesség 40. hetébe értél és a baba még mindig a pocakodban van, akkor gyakrabban, kétnaponta kerül sor NST vizsgálatra.

4D ultrahang, a babamozi

Az eddigiekben a terhesgondozás kötelező vizsgálatairól volt szó, de ezen felül vannak egyéb, jellemzően államilag nem támogatott, fizetős szolgáltatások. A 4D ultrahang például tipikusan ilyen. A babamoziként is ismert vizsgálat igazán nagy élmény tud lenni. A pocakodban lévő baba szinte megelevenedik előtted. 

Ezt a vizsgálatot a terhesség egész ideje alatt el lehet végezni, de általában a 16. héttől van igazán értelme, mert eddigre lehet jól látni a magzatot. Sokan a 26. hét után mennek el 4 dimenziós ultrahangra, mert ilyenkor már a baba arcát is jól lehet látni.

Terhesgondozás a Dr. Goodwinnál

Ha nem szeretnéd a már amúgy is túlterhelt állami egészségügyre bízni a terhesgondozást, hanem a maximális szakértelem mellett 100%-os odafigyelésre is vágysz, akkor válaszd a Dr. Goodwin várandósgondozást. 

Három terhesgondozás csomagot állítottunk össze a kismamák részére, hogy biztosan megtaláld az igényeidnek megfelelő szolgáltatást:

 • Natural alap terhesgondozási csomag
 • Medium terhesgondozási csomag
 • Royal VIP terhesgondozási csomag

Az egyes csomagok tartalmáról az alábbiakban tájékozódhatsz:

Babaváró csomagjaink

Mindhárom fix csomag már a terhesség elejétől gondoskodik a kismamáról és a babáról. Ha már benne vagy a terhességben, a Dr. Goodwin akkor is remek választás! Ilyenkor személyre szabott ajánlatot készítünk neked, figyelembe véve az addig elvégzett vizsgálatokat.

Kérdéseiddel bátran fordulj kollégáinkhoz!

Dr. Kósa Zsolt Szülész-nőgyógyász

Dr. Kósa Zsolt Szülész-nőgyógyász

Dr. Kosztin Árpád, Szülész - nőgyógyász

Dr. Kosztin Árpád, Szülész - nőgyógyász

Dr. Bor Gergő, Szülész - nőgyógyász

Dr. Bor Gergő, Szülész - nőgyógyász

Időpontkérés
close slider