Az Ön böngészője nem támogatja a JavaScriptet. Kérem kapcsolja be a böngésző beállításaiban!
Hasplasztika: Több, mint csak külső megjelenés

Hasplasztika: Több, mint csak külső megjelenés

Hasplasztika: Több, mint csak külső megjelenés

A plasztikai sebészeti beavatkozások napjainkban egyre elterjedtebbek, és ezáltal egyre több ember számára válik elérhetővé. Az egyik legnépszerűbb beavatkozás a hasplasztika, amelyet sokan választanak a testük formálása, a túlzott zsírpárnák eltüntetése vagy a terhesség utáni változások korrigálása érdekében. Azonban a hasplasztika sokkal többet jelent, mint egyszerű külső átalakítás – ez egy olyan döntés, amely fizikai és érzelmi hatásokkal jár.

Mi az a hasplasztika?

Egy plasztikai sebészeti eljárás, amely során a has területén végeznek a megjelenés javítása vagy az esztétikai célok elérése érdekében. A leggyakrabban végzett hasplasztikai beavatkozások közé tartozik a zsírleszívás, valamint a hasfalplasztika és a hasplasztika kombinációi, mint például a kötényhas korrigálása. Az imént felsorolt beavatkozások segíthetnek a felesleges bőr eltávolításában, a hasfal megerősítésében és a testkontúrok javításában.

Hasplasztika előtte-utána

Időpontfoglalás

Mi az a kötényhas?

A két leggyakoribb élethelyzet, ami hatással van a hasra, az a jelentős fogyással járó testsúlyváltozás és nőknél a terhesség. Bizonyos esetekben a várandósságot, illetve a fogyást követően a megereszkedett bőr látványával kell szembesülni. Szerencsésebb esetben ez csak a köldök alatti területet érinti. Itt kialakulhat ráncos bőrfelület, illetve megereszked a has. Súlyosabb esetben viszont olyannyira megnyúlik a hasfal, hogy rálóg a szeméremdombra, ez az úgynevezett kötényhas. Ami nemcsak esztétikailag zavarhat minket. Az egymáshoz érintkező bőrök miatt komolyabb egészségügyi problémák is kialakulhatnak, ami egészségügyi kockázatot is jelenthet, egyben a mindennapjainkat nagymértékben meghatározza. A kötényszerűen lógó has megnehezíti a ruhaválasztást, egyben zavaró lehet sportolás közben is, illetve önértékelési problémákhoz is vezethet. Ezért javasolt az eltávolítása.

Milyen előnyei vannak a hasplasztikának?

A hasplasztika nem csak egy esztétikai beavatkozás, ami után alakunk laposabb hasunk és szebb alakunk lesz, hanem számos esetben hatalmas lökést adhat az önbizalomnak. Azok az emberek, akik elégedettek a külső megjelenésükkel, gyakran pozitívabb énképpel rendelkeznek, ami jelentős hatással lehet az élet minden területére. Nem csak az esztétikai szempontok miatt döntenek sokan a hasplasztika mellett. A zsírszövet csökkentése nemcsak az alakot javíthatja, hanem csökkentheti az elhízással és az elhízással összefüggő betegségek kockázatát is. A beavatkozás segíthet az egészséges testsúly fenntartásában is.

Mire lehet számítani a műtét után?

Fontos kiemelni, hogy a hasplasztika nem egy csodaszer, és az elvárásoknak reálisnak kell lenniük. A pácienseknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a beavatkozás után is fennállnak bizonyos korlátok, és az egészséges életmódra való áttérés is kulcsfontosságú a hosszú távú eredmények eléréséhez.


Hogyan zajlik a hasplasztika műtét?

A műtétre való felkészülés része a műtét előtti laborvizsgálat és az EKG. Esetenként előfordulhat, hogy a plasztikai sebész egyéb vizsgálat elvégzését is szükségesnek látja. Amennyiben mindent rendben találnak, akkor következhet a műtét. A hasplasztika műtét altatásban történik, a plasztikai beavatkozás körülbelül 2-2,5 órát vesz igénybe. A hasplasztika során a bemetszéseket a két csípőtövis között, a bikinivonalban ejtik, így azok a későbbiekben a fehérnemű takarásában rejtve maradnak. Csak ez a technika teszi lehetővé a has alakjának teljes korrekcióját és a hasfali izomzat megerősítését. Ezenkívül biztosítja, hogy a képződő heg ne legyen kiszélesedett, vaskos. A hasplasztika műtétek túlnyomó részében a köldök áthelyezésre kerül.

hasplasztika-drgoodwin-zsirleszivas-esztetikaikozpont

Mennyi idő a felépülés?

A hasplasztika után kezdetét veszi a regenerálódási folyamat. Közvetlenül a plasztikai beavatkozás után legalább 1 éjszakát bent kell tölteni a klinikán. A gyógyulási idő alatt, azaz körülbelül 6 hétig kompressziós ruha vagy haskötő viselése ajánlott. Erre azért van szükség, hogy tehermentesítsük a varratokat, ezzel is elősegítve a megfelelő gyógyulást. A megfelelő gyógyuláshoz nem kell végig a kanapén feküdni, lehet normál életvitelt folytatni, de fontos, hogy ne végezzünk megterhelő fizikai munkát, testmozgást, mert az befolyással lehet a végleges eredményre. Irodai munka esetében a műtét után körülbelül 2 héttel már vissza is lehet térni.

Van kockázata a haspaliszta műtétnek?

Mint minden egyes beavatkozásnak, így a hasplasztika műtétnek is megvannak a maga kockázatai, illetve az altatás is rizikót jelenthet. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy az egészséges szervezet számára nem jelent nagy kockázatot.  A műtét után előfordulhat fertőzés, gyulladás, illetve az altatással szembeni túlérzékenység, esetleg utóvérzés vagy például savóképződés. Bár ezek a kockázatok kétségtelenül fennállnak, de a gyakorlatban ritkán jelentkeznek. A plasztikai sebésszel folytatott konzultáció során a plasztikai sebész ezekről a rizikófaktorokról is részletes tájékoztatást ad.

Hogyan hat az érzelmekre a végeredmény?

A hasplasztika komoly érzelmi kihívásokat is magával hozhat. A test átalakítása után a pácienseknek időre van szükségük ahhoz, hogy megszokják az új külsőt és alkalmazkodjanak az esetlegesen megváltozott énképhez. Az érzelmi támogatás és a pszichológiai segítségnyújtás is fontos szerepet játszik ezen a területen.

Milyen utókezelésre van szükség?

A sikeres műtét után is kiemelten fontos az utógondozás. A megfelelő étrend, testmozgás és ápolás hozzájárul a gyorsabb és hatékonyabb gyógyuláshoz, valamint a kívánt eredmények eléréséhez.

A hasplasztika tehát nem csupán egy külső átalakítás, hanem egy olyan döntés, amely életminőséget javíthat, önbizalmat erősíthet, és egészségügyi előnyökkel járhat. Ugyanakkor fontos, hogy mindenki megfontoltan döntsön, tisztában legyen az elvárásaival, és a beavatkozás után is folytassa az egészséges életmódot. Az esztétikai célok elérése mellett az egészség és az önbizalom megtartása a legfontosabb.