Az Ön böngészője nem támogatja a JavaScriptet. Kérem kapcsolja be a böngésző beállításaiban!
A mell méretének és formájának korrigálása - mellplasztika

Mellplasztika

Leírás

MI AZ A MELLPLASZTIKA?

Sokaknál a mellplasztikai műtétek egyet jelentenek a mellnagyobbítással, de ez téves elképzelés. Mivel a mellkisebbítés és a mellfelvarrás is ide sorolandó, mind-mind olyan mellplasztikai beavatkozás, ami a női mell méretét, a női mell formáját korrigálja.

A mellplasztika a világon az egyik leggyakrabban végzett plasztikai beavatkozás, ide tartozik a mellfelvarrás, a mellnagyobbítás és a mellkisebbítés is. Manapság rengeteg nő fordul segítségért plasztikai sebészhez és választja ezeket a plasztikai műtéteket. A motiváció pedig legtöbbször az önbizalomhiány: szeretnének tetszeni maguknak, másoknak. Az önbizalomhiányt pedig nem szabad lebecsülni, mert kihat a hangulatra, a mindennapokra és gyakran a magánéletre is.

HOGY ZAJLIK A MŰTÉT?

Mellnagyobbítás beavatkozás

A mellnagyobbítás a legnépszerűbb mellplasztikai műtét, ugyanis a hölgyek többsége általában túl kicsi mellre szokott panaszkodni. Szeretnének nagyobb, teltebb kebleket, amivel sokkal vonzóbb lehet a dekoltázsuk. A mellnagyobbító műtétek nem csak nagyobb melleket tudnak varázsolni, hanem alkalmasak az asszimetrikus mellek korrigálására is vagy éppen az idők folyamán megereszkedett mellek feszesebbé tételére.

A mellnagyobbító műtétek során különféle implantátumokból lehet választani. A megfelelő méretű és formájú mellimplantátum kiválasztásában a plasztikai sebész fog neked segíteni. A mellnagyobbító beavatkozás során csak a legkorszerűbb implantátumokat alkalmazzuk, melyekre a gyártó élethosszig tartó cseregaranciát vállal.

Az implantátum behelyezésének módjáról a plasztikai sebész dönt, figyelembe véve a testi adottságaid, a melleid szerkezetét. A mellimplantátum vagy a meglévő mirigyállomány vagy a mellizom alá kerülhet.

Mellkisebbítés beavatkozás

A kisebb mellű hölgyek talán el sem tudják képzelni, hogy bizony a nagyobb mellek is tudnak bosszúságot okozni. A nagy mellek pedig sokszor komoly hátfájdalommal, gerincfájdalommal járnak. Ezért van az, hogy a mellkisebbítő műtétek hátterében általában nem esztétikai problémák, sokkal inkább egészségügyi problémák vannak.
De ha a nagy mellekhez nem is társul fájdalom, akkor is okozhat nehézséget a mindennapi életben. Például a testalkathoz aránytalanul nagy mellek miatt az öltözködés sem egyszerű és sportolásban is hátráltat. Ilyenkor gyakran az egyedüli megoldás a mellek méretének csökkentése,a plasztikai sebész mellkisebbítő műtétet javasolhat.

A mellkisebbítés mértékétől függ, hogy mekkora bemetszést kell ejteni. Kisebb mértékű mellkisebbítés beavatkozásnál elegendő egy vertikális, rövid bemetszést alkalmazni, nagyobb fokú mellkisebbítésnél egy további bemetszésre is szükség van, egy mell alatti harántirányú metszésre. Ez utóbbi a fordított T technika. Minden esetben a plasztikai sebész dönt a beavatkozás módjáról a páciens adottságait figyelembe véve.

A mellkisebbítés műtét során a felesleges mirigy és zsírszövet kerül eltávolításra, így csökkenthető a mellek térfogata és súlya. A plasztikai sebész ezt követően a megmaradt mirigyállományból alakítja ki a tervezett mellformát.

Mellfelvarrás beavatkozás

Amikor nem feltétlen a mellek méretével, hanem inkább a mellek formájával van probléma, akkor kerül sor általában mellfelvarrásra. Tipikus példa, amikor terhesség és szoptatás során megereszkedtek a mellek. De szintén a mellfelvarrás esete áll fenn, amikor az évek hagynak nyomot a kebleken. A genetika ugyanis nagyban befolyásolja, hogy idősebb korban mennyire maradnak feszesek a mellek. Nagy súlyváltozás miatt is megváltozhat úgy a melled, hogy mellfelvarrás beavatkozásra lehet szükség.

A mellfelvarrás beavatkozás során a meglévő mirigyállományból történik az új mellforma kialakítása, majd a megereszkedettség megszüntetése. A mellfelvarrás műtét közben a plasztikai sebész eltávolítja a felesleges bőrt és a mellbimbókat a megfelelő anatómiai pozícióban rögzíti. Ha a mell mirigyállomány térfogata elegendő, akkor a mellfelvarrás implantátum behelyezése nélkül történik. De az esetek 50%-ában a mellfelvarrást implantátum beültetésével kell kiegészíteni az optimális végeredmény érdekében. 

A mellfelvarrás során többféle technika alkalmazására van lehetőség. Az egyik a rövid függőleges bemetszést ejtő technika, ez kisebb korrekció esetén alkalmazható. Ha nagyobb korrekcióra van szükség, akkor már az úgynevezett T metszést kell alkalmazni. Ez az előbbi körkörös rövid vertikális metszés mellett egy mell alatti redőben történő haránt bemetszést is jelent. A T metszés technika egy kosárral kisebb méretet eredményez.

A 2:1 mellplasztika során a mellfelvarrás mellett mellnagyobbítás is történik egy műtét keretében. Ilyenkor nem csupán a mellek méretének növelésére van lehetőség, hanem a mellek aszimmetriáját is meg lehet szüntetni és a megereszkedést is lehet korrigálni.

KINEK JAVASOLJUK?

Kis túlzással bárkinek, aki elégedetlen a mell formájával és a mell méretével. Sokféle problémával szoktak a hölgyek a plasztikai sebészhez fordulni:

 • Vannak, akiknek a terhesség és szoptatás rendkívüli módon megviselte a melleit, számukra a rekonstrukciós műtét a legjobb megoldás. 
 • Vannak, akik túl kicsinek látják a melleiket és szeretnének nagyobb, teltebb kebleket. A mellnagyobbítás számukra jelent megoldást. A mellplasztikai beavatkozásokon belül ez a leggyakrabban végzett műtét.
 • Vannak, akik a mellek formájával elégedetlenek, nem szeretik a megereszkedett mellek látványát. Nekik lehet megoldás a mellfelvarrás, vagy akár a mellnagyobbítással összekötött mellfelvarrás.
 • Vannak, akik pont a túl nagy mellmérettől szenvednek. Sokan nem is sejtik, hogy a nagy mellek cipelése milyen terhet is jelentenek a hátnak. A mellkisebbítés nekik jelent valós gyógyírt a komoly hátfájdalomra.
 • Vannak, akik a mellek formájával elégedetlenek: lógó mellek, túl nagy mellbimbó, aszimmetrikus forma stb. Mindegyik korrigálható a megfelelő mellplasztikai beavatkozással.

MŰTÉT ELŐTT

A plasztikai sebész személyes konzultáció keretében ad pontos felvilágosítást a mellplasztikai műtét előtt elvégzendő szükséges vizsgálatokról. Általában labor, ultrahang, EKG és mellkasröntgen az alapvizsgálatok, amikre szükség lesz. Természetesen a plasztikai sebész a pácienssel folytatott konzultáció során további vizsgálatok szükségességét is előírhatja.

A személyes konzultáció során a plasztikai sebész az általános tájékoztatás mellett, konkrét javaslatokat is megfogalmaz, a pácienssel közösen megbeszélik, hogy milyen eredményre lehet számítani. Átbeszélik a szükséges műtét előtti vizsgálatokat, a plasztikai műtét menetét, valamint a műtét utáni teendőket. A műtéti beavatkozás időpontjának meghatározása is a konzultáción történik.

MENNYI IDEIG TART A MŰTÉT?

 • A mellnagyobbítás műtét általában 1 órát vesz igénybe. 
 • A mellkisebbítő műtét általában 2,5-3 órát vesz igénybe. 
 •  A mellfelvarrás műtét általában 2-2,5 órát vesz igénybe.

MŰTÉT UTÁN

A plasztikai sebészek nem győzik hangsúlyozni a mellplasztikai műtét utáni regenerálódás fontosságát. Közvetlenül a műtét után, megfigyelés miatt egy éjszakát még a kórházban kell tölteni, a kijelentkezés után pedig rendszeresen vissza kell járni kontroll vizsgálatra, hogy az esetlegesen felmerülő szövődményeket a plasztikai sebész idejében felismerje.

A mellplasztika műtét után a mellekben feszülő érzést tapasztalhatsz. Egyénfüggő, hogy a mekkora fájdalomról van szó. Vannak, akik komolyabb fájdalmat tapasztalnak, míg másoknál csak minimális fájdalom lép fel. A regenerálódás során a fájdalom fokozatosan csökken. Néhány hét, esetleg hónap után múlik el teljesen a fájdalom.

Mire kell odafigyelni a műtét után? 

 • A műtét után 8 hétig speciális melltartót kell hordani, hogy a mellimplantátum a helyén maradjon. 
 • Az első két hétben tartózkodni kell a komoly fizikai munkától és az intenzív sportolásról. A műtét után három hét elteltével könnyű testmozgás már végezhető.
 • A műtétet követő 2 hónapig pedig tilos a szaunázás és a napozás, szoláriumozás.

Mellplasztikám volt, tudok majd szoptatni?

A mellplasztikai beavatkozások során nem sérülnek a tejmirigyek, így a mellimplantátum nem gátolja a tejtermelést, a szoptatást. Viszont azt fontos tudni, hogy sem terhesség, sem szoptatás alatt nem végezhető mellplasztikai beavatkozás. Ha pedig már tervezed a terhességet, akkor sem ajánlott közvetlenül teherbeesés előtt ilyen beavatkozást végezni.

Van-e kockázata a mellplasztikai beavatkozásnak?

A mellplasztikai beavatkozás az egyik leggyakrabban végzett plasztikai műtét, de ettől függetlenül, mint a legtöbb altatásban végzett műtétnek, így ennek is van kockázata. A mellplasztikai műtét kockázatának mértéke viszont minimális. A kockázatok között olyan szövődmények léphetnek fel, mint utóvérzés, fertőzés, gyulladás, mellbimbó érzékenységének változása. A kockázatokkal kapcsolatban a plasztikai sebész minden esetben tájékoztatja a pácienst.

Szabad-e mellműtét után hason feküdni?

Nem, a mellműtét után 10 napig nem szabad hason feküdni. De akár a hátadon, akár az oldaladon is aludhatsz.

Milyen gyakran kell mellplasztika után kontrollvizsgálatra járni?

A kezelőorvos által javasolt időpontokban kell kontrollvizsgálaton megjelenni. Az első kontrollvizsgálatra rögtön a műtétet követő napon kerül sor. Ezután 7 nap múlva, 14 nap múlva, hat hét múlva és 3 hónap múlva szükséges a kontrollvizsgálat. Minden esetben előzetes időpont egyeztetés előzi meg a vizsgálatot.

Mikor kerül sor a varratszedésre?

A Dr. Goodwin Szépség- és Egészségközpontban a mellplasztikai műtétek során felszívódó varratokkal dolgozunk, ezzel is megkímélve a pácienst a varratszedés kellemetlenségétől. Így varratszedésre nálunk nincs szükség.

Mennyi idő alatt gyógyulnak be a hegek?

A külső hegek gyógyulási ideje kb. 6 hónap. A belső hegek esetében 2 év a teljes gyógyulási idő. A hegek gyógyulása érdekében érdemes hegkezelő krémet használni.

Árlista

MELLMŰTÉT ÁRAK

Az árak tájékoztató jellegűek, a tényleges ár egyedi konzultáció alapján kerül megállapításra (akár kevesebb is lehet).

Mellműtét Ár
Mellnagyobbítás implantátummal 1.450.000 Ft
Mellfelvarrás 1.450.000 Ft
Mellfelvarrás implantátummal 1.700.000 Ft
Mellnagyobbítás B-Lite implantátummal 2.450.000 Ft
Gynecomastia 1.000.000 Ft

Előtte-utána

Mellplasztika Mellplasztika