fbpx
Oldal kiválasztása

Mellplasztika

A mellplasztika a világon az egyik leggyakrabban végzett plasztikai beavatkozás, ide tartozik a mellfelvarrás, a mellnagyobbítás és a mellkisebbítés is. Manapság rengeteg nő fordul segítségért plasztikai sebészhez és választja ezeket a plasztikai műtéteket. A motiváció pedig legtöbbször az önbizalomhiány: szeretnének tetszeni maguknak, másoknak. Az önbizalomhiányt pedig nem szabad lebecsülni, mert kihat a hangulatra, a mindennapokra és gyakran a magánéletre is.

A mellplasztikai műtétek

Sokaknál a mellplasztikai műtétek egyet jelentenek a mellnagyobbítással, de ez téves elképzelés. Mivel a mellkisebbítés és a mellfelvarrás is ide sorolandó, mind-mind olyan mellplasztikai beavatkozás, ami a női mell méretét, a női mell formáját korrigálja.

A női mell a nőiesség szimbóluma, ezért is szeretnének sokan szép melleket, de sajnos ez nem mindenkinek adatik meg. A genetikán ugyanis nagyon sok múlik. Sok nő elégedetlen a mellével, nem tetszik nekik a mell formája, a mell mérete.

Ráadásul, ahogy telnek az évek, azok is meglátszanak a melleken. Lehet, hogy a húszas éveidben még elégedett voltál a melleiddel, de 30-40 évesen már nem biztos, hogy tetszeni fognak. A mellek ugyanis idővel megereszkednek. A tükörbe nézve a korábbi feszes mellek helyett lógó mellek néznek rád vissza.

Ráadásul bármikor kerülhetsz olyan élethelyzetbe, ami szintén hatással van a melleid formájára. A terhesség, a szoptatás és a jelentős súlyingadozás is komoly változást idézhetnek elő a melleiden.

Mellnagyobbítás beavatkozás

A mellnagyobbítás a legnépszerűbb mellplasztikai műtét, ugyanis a hölgyek többsége általában túl kicsi mellre szokott panaszkodni. Szeretnének nagyobb, teltebb kebleket, amivel sokkal vonzóbb lehet a dekoltázsuk. A mellnagyobbító műtétek nem csak nagyobb melleket tudnak varázsolni, hanem alkalmasak az asszimetrikus mellek korrigálására is vagy éppen az idők folyamán megereszkedett mellek feszesebbé tételére.

Mellnagyobbítás

A mellnagyobbító műtétek során különféle implantátumokból lehet választani. A megfelelő méretű és formájú mellimplantátum kiválasztásában a plasztikai sebész fog neked segíteni. A mellnagyobbító beavatkozás során csak a legkorszerűbb implantátumokat alkalmazzuk, melyekre a gyártó élethosszig tartó cseregaranciát vállal.

Az implantátum behelyezésének módjáról a plasztikai sebész dönt, figyelembe véve a testi adottságaid, a melleid szerkezetét. A mellimplantátum vagy a meglévő mirigyállomány vagy a mellizom alá kerülhet.

Mellkisebbítés beavatkozás

A kisebb mellű hölgyek talán el sem tudják képzelni, hogy bizony a nagyobb mellek is tudnak bosszúságot okozni. A nagy mellek pedig sokszor komoly hátfájdalommal, gerincfájdalommal járnak. Ezért van az, hogy a mellkisebbítő műtétek hátterében általában nem esztétikai problémák, sokkal inkább egészségügyi problémák vannak.

De ha a nagy mellekhez nem is társul fájdalom, akkor is okozhat nehézséget a mindennapi életben. Például a testalkathoz aránytalanul nagy mellek miatt az öltözködés sem egyszerű és sportolásban is hátráltat. Ilyenkor gyakran az egyedüli megoldás a mellek méretének csökkentése,a plasztikai sebész mellkisebbítő műtétet javasolhat.

A mellkisebbítés mértékétől függ, hogy mekkora bemetszést kell ejteni. Kisebb mértékű mellkisebbítés beavatkozásnál elegendő egy vertikális, rövid bemetszést alkalmazni, nagyobb fokú mellkisebbítésnél egy további bemetszésre is szükség van, egy mell alatti harántirányú metszésre. Ez utóbbi a fordított T technika. Minden esetben a plasztikai sebész dönt a beavatkozás módjáról a páciens adottságait figyelembe véve.

A mellkisebbítés műtét során a felesleges mirigy és zsírszövet kerül eltávolításra, így csökkenthető a mellek térfogata és súlya. A plasztikai sebész ezt követően a megmaradt mirigyállományból alakítja ki a tervezett mellformát.

Mellfelvarrás beavatkozás

Amikor nem feltétlen a mellek méretével, hanem inkább a mellek formájával van probléma, akkor kerül sor általában mellfelvarrásra. Tipikus példa, amikor terhesség és szoptatás során megereszkedtek a mellek. De szintén a mellfelvarrás esete áll fenn, amikor az évek hagynak nyomot a kebleken. A genetika ugyanis nagyban befolyásolja, hogy idősebb korban mennyire maradnak feszesek a mellek. Nagy súlyváltozás miatt is megváltozhat úgy a melled, hogy mellfelvarrás beavatkozásra lehet szükség.

A mellfelvarrás beavatkozás során a meglévő mirigyállományból történik az új mellforma kialakítása, majd a megereszkedettség megszüntetése. A mellfelvarrás műtét közben a plasztikai sebész eltávolítja a felesleges bőrt és a mellbimbókat a megfelelő anatómiai pozícióban rögzíti. Ha a mell mirigyállomány térfogata elegendő, akkor a mellfelvarrás implantátum behelyezése nélkül történik. De az esetek 50%-ában a mellfelvarrást implantátum beültetésével kell kiegészíteni az optimális végeredmény érdekében. 

A mellfelvarrás során többféle technika alkalmazására van lehetőség. Az egyik a rövid függőleges bemetszést ejtő technika, ez kisebb korrekció esetén alkalmazható. Ha nagyobb korrekcióra van szükség, akkor már az úgynevezett T metszést kell alkalmazni. Ez az előbbi körkörös rövid vertikális metszés mellett egy mell alatti redőben történő haránt bemetszést is jelent. A T metszés technika egy kosárral kisebb méretet eredményez.

A 2:1 mellplasztika során a mellfelvarrás mellett mellnagyobbítás is történik egy műtét keretében. Ilyenkor nem csupán a mellek méretének növelésére van lehetőség, hanem a mellek aszimmetriáját is meg lehet szüntetni és a megereszkedést is lehet korrigálni.

A mellimplantátumról

Amikor a mellműtét során mellimplantátum beültetésére kerül sor, akkor ezt mindig megelőzi egy mellimplantátum választási folyamat. Az egyik legnehezebb kérdés, amit meg kell válaszolnod: mekkora implantátumot válasszak?

Szerencsére ezt a kérdést nem egyedül kell megválaszolnod, a plasztikai sebész segíteni fog a testalkatodhoz és a mellek szövetállomány adottságaihoz ideális mellimplantátum kiválasztásában. Merthogy a testalkat figyelembe vétele is szükséges ahhoz, hogy a végeredmény igazán arányos és szemet gyönyörködtető legyen.

Mellimplantátum

A személyes konzultációk során lehetőség van arra, hogy a különböző méretű és formájú mellimplantátumok között válogass. Az implantátumok formája lehet kerek vagy ovális alapú, kerek vagy anatómiai kiemelkedésű, illetve négyféle méretprofilú. Az implantátumok felszíne lehet sima, mikrotexturált, makrotexturált vagy microthane réteggel borított. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a microthane réteggel borított implantátumoknál a legkisebb a capsularis contractura kialakulásának esélye. Valamint szintén ez a felszín az, aminél a legkisebb valószínűséggel fordul el vagy mozdul el az implantátum. Leegyszerűsítve ennél a típusnál fordulnak elő legkevésbé szövődmények.

Hogy ne kelljen teljesen a képzeletedre hagyatkozni, melltartóba lehet próbálni ezeket az implantátumokat, hogy pontosan lásd, hogy milyen eredményre számíthatsz.

A plasztikai sebészetünkön használt implantátumok német gyártmányúak, a formájuk alapján vannak kerek vagy anatómiai alakúak, a felszínük texturált. Ezek az implantátumok napjaink legtartósabb implantátumai, rendkívül biztonságosak és a legmagasabb minőséget képviselik.

Kinek való a mellplasztika?

Kis túlzással bárkinek, aki elégedetlen a mell formájával és a mell méretével. Sokféle problémával szoktak a hölgyek a plasztikai sebészhez fordulni:

  • Vannak, akik túl kicsinek látják a melleiket és szeretnének nagyobb, teltebb kebleket. A mellnagyobbítás mellplasztika számukra jelent megoldást. A mellplasztikai beavatkozásokon belül ez a leggyakrabban végzett műtét.
  • Vannak, akik a mellek formájával elégedetlenek, nem szeretik a megereszkedett mellek látványát. Nekik lehet megoldás a mellfelvarrás, vagy akár a mellnagyobbítással összekötött mellfelvarrás.
  • Vannak, akik pont a túl nagy mellmérettől szenvednek. Sokan nem is sejtik, hogy a nagy mellek cipelése milyen terhet is jelentenek a hátnak. A mellkisebbítés nekik jelent valós gyógyírt a komoly hátfájdalomra.
  • Vannak, akik a mellek formájával elégedetlenek: lógó mellek, túl nagy mellbimbó, aszimmetrikus forma stb. Mindegyik korrigálható a megfelelő mellplasztikai beavatkozással.

A gondolattól a mellplasztikai beavatkozásig

Amikor a mellplasztika gondolatának csírája megszületik, onnantól azért hosszú az út a tényleges beavatkozásig. Legelőször is utána kell járni minden fontos tudnivalónak a mellplasztikai műtéttel kapcsoaltban. Ez a cikk is azért született, hogy ebben az információszerzési szakaszban hiteles és valóban hasznos tudáshoz juss.

Ha valakiben felmerül a gondolat, hogy mellplasztikai műtétre adná a fejét érdemes felkeresni egy plasztikai sebészt, akitől még több fontos információt megtudhat a mellplasztikáról. A plasztikai sebésszel való személyes konzultáció nagyon fontos, hiszen a páciens problémájára ezen találkozó keretében lehet megtalálni a megfelelő mellplasztikai beavatkozást.

Mellplasztika Budapest

A személyes konzultáció során a plasztikai sebész az általános tájékoztatás mellett, konkrét javaslatokat is megfogalmaz, a pácienssel közösen megbeszélik, hogy milyen eredményre lehet számítani. Átbeszélik a szükséges műtét előtti vizsgálatokat, a plasztikai műtét menetét, valamint a műtét utáni teendőket. A műtéti beavatkozás időpontjának meghatározása is a konzultáción történik.

A mellplasztika beavatkozást a plasztikai sebész mindenesetben a páciens adottságainak és igényeinek figyelembevételével tervezi meg. 

A műtét utáni regenerálódás

A plasztikai sebészek nem győzik hangsúlyozni a mellplasztikai műtét utáni regenerálódás fontosságát. Közvetlenül a műtét után, megfigyelés miatt egy éjszakát még a kórházban kell tölteni, a kijelentkezés után pedig rendszeresen vissza kell járni kontroll vizsgálatra, hogy az esetlegesen felmerülő szövődményeket a plasztikai sebész idejében felismerje.

Mire kell odafigyelni a műtét után? 

  • A műtét után 8 hétig speciális melltartót kell hordani, hogy a mellimplantátum a helyén maradjon. 
  • Az első két hétben tartózkodni kell a komoly fizikai munkától és az intenzív sportolásról. A műtét után három hét elteltével könnyű testmozgás már végezhető.
  • A műtétet követő 2 hónapig pedig tilos a szaunázás és a napozás, szoláriumozás.

A mellplasztika műtét után a mellekben feszülő érzést tapasztalhatsz. Egyénfüggő, hogy a mekkora fájdalomról van szó. Vannak, akik komolyabb fájdalmat tapasztalnak, míg másoknál csak minimális fájdalom lép fel. A regenerálódás során a fájdalom fokozatosan csökken. Néhány hét, esetleg hónap után múlik el teljesen a fájdalom.

Mellplasztika árak

Mellplasztika árak

A mellplasztika ára kapcsán ami nagyon fontos, hogy nem csak a végső összeget kell nézni. Azt is alaposan át kell tanulmányozni, hogy mi van az árban. A magasabb ár gyakran nagyobb szaktudást, exkluzívabb környezetet is jelent. Sőt! Ne feledkezzünk meg arról, hogy a mellimplantátumok árában is nagy különbségek lehetnek, ami legtöbbször a mellimplantátumok minőségéből fakad.

Ha jó döntést szeretnél hozni, akkor érdemes a mellműtét ár mellett a kapott szolgáltatást is mérlegelni. Pontos mellplasztika árat minden esetben személyes konzultációt követően tudunk adni, de addig is a mellplasztika árakról az alábbi oldalunkon tájékozódhat: Mellplasztika árak

Gyakran ismételt kérdések a mellplasztikáról

Mellplasztikai beavatkozáshoz milyen műtét előtti vizsgálatra van szükség?

A plasztikai sebész személyes konzultáció keretében ad pontos felvilágosítást a mellplasztikai műtét előtt elvégzendő szükséges vizsgálatokról. Általában labor, ultrahang, EKG és mellkasröntgen az alapvizsgálatok, amikre szükség lesz. Természetesen a plasztikai sebész a pácienssel folytatott konzultáció során további vizsgálatok szükségességét is előírhatja.

A műtéteket altatásban zajlanak? 

Igen, a mellplasztika műtétek minden esetben altatásban zajlanak.

Mennyi ideig tart a mellplasztika beavatkozás?

  • A mellnagyobbítás műtét általában 1 órát vesz igénybe. 
  • A mellkisebbítő műtét általában 2,5-3 órát vesz igénybe. 
  • A mellfelvarrás műtét általában 2-2,5 órát vesz igénybe.

Mellplasztikám volt, tudok majd szoptatni?

A mellplasztikai beavatkozások során nem sérülnek a tejmirigyek, így a mellimplantátum nem gátolja a tejtermelést, a szoptatást. Viszont azt fontos tudni, hogy sem terhesség, sem szoptatás alatt nem végezhető mellplasztikai beavatkozás. Ha pedig már tervezed a terhességet, akkor sem ajánlott közvetlenül teherbeesés előtt ilyen beavatkozást végezni.

Van-e kockázata a mellplasztikai beavatkozásnak?

A mellplasztikai beavatkozás az egyik leggyakrabban végzett plasztikai műtét, de ettől függetlenül, mint a legtöbb altatásban végzett műtétnek, így ennek is van kockázata. A mellplasztikai műtét kockázatának mértéke viszont minimális. A kockázatok között olyan szövődmények léphetnek fel, mint utóvérzés, fertőzés, gyulladás, mellbimbó érzékenységének változása. A kockázatokkal kapcsolatban a plasztikai sebész minden esetben tájékoztatja a pácienst.

Szabad-e mellműtét után hason feküdni?

Nem, a mellműtét után 10 napig nem szabad hason feküdni. De akár a hátadon, akár az oldaladon is aludhatsz.

Milyen gyakran kell mellplasztika után kontrollvizsgálatra járni?

A kezelőorvos által javasolt időpontokban kell kontrollvizsgálaton megjelenni. Az első kontrollvizsgálatra rögtön a műtétet követő napon kerül sor. Ezután 7 nap múlva, 14 nap múlva, hat hét múlva és 3 hónap múlva szükséges a kontrollvizsgálat. Minden esetben előzetes időpont egyeztetés előzi meg a vizsgálatot.

Mikor kerül sor a varratszedésre?

A Dr. Goodwin Szépség- és Egészségközpontban a mellplasztikai műtétek során felszívódó varratokkal dolgozunk, ezzel is megkímélve a pácienst a varratszedés kellemetlenségétől. Így varratszedésre nálunk nincs szükség.

Mennyi idő alatt gyógyulnak be a hegek?

A külső hegek gyógyulási ideje kb. 6 hónap. A belső hegek esetében 2 év a teljes gyógyulási idő. A hegek gyógyulása érdekében érdemes hegkezelő krémet használni.

Dr. Kovács Gyula Barna plasztikai sebész

Dr. Kovács Gyula Barna plasztikai sebész

Dr. Nagy Diána Plasztikai sebész

Dr. Nagy Diána Plasztikai sebész

Dr. Ignácz Zsuzsanna Plasztikai sebész

Dr. Ignácz Zsuzsanna Plasztikai sebész

Dr. Kazay Szilárd, plasztikai sebész

Dr. Kazay Szilárd, plasztikai sebész

Dr. Illéssy Rudolf plasztikai sebész

Dr. Illéssy Rudolf plasztikai sebész

Időpontkérés
close slider