fbpx
Oldal kiválasztása

Mentsd a bőröd – Szabadulj meg a mérges anyajegyektől

 

Van egy jó hírünk! Most pont jó időben vagyunk, hogy felkeressük a Dr. Goodwin klinika bőrgyógyászát, Dr. Gerzanics Viktort, hogy ellenőriztessük az anyajegyeinket.

 

Miért pont ANYAjegy?

Az anyajegyekért, bár okolhatnánk anyáinkat is, ne tegyük! A néphiedelem szerint ugyanis azt gondolták régen, hogy ott keletkezik a gyermeken anyajegy, ahol a várandósság alatt az anyát valamilyen ütés érte. Az anyajegyek azonban többségükben nem öröklöttek és általában teljesen normális jelenségnek tekinthetőek. Még akkor is, ha úgy tekintünk rájuk, hogy a pigment-termelő sejtek (melanocyták) helyi működési zavarának eredményei. Az anyajegy tehát jóindulatú képlet, melynek több mint 200 fajtája ismert, azonban előfordul olyan állapot, amelynek során rosszindulatú bőrelváltozás is kialakulhat, azaz melanóma.

Amikor csak egy pötty

Anyajegyek folyamatosan alakulnak ki a bőrünkön gyermekkorunktól kezdve különböző színben és formában ott, ahol nagy mennyiségben gyűlnek össze a bőr színét adó pigment sejtek. A velünk született anyajegyek már az első életéven belül kialakulnak és méretük szerint egészen a kicsitől a nagyig terjedhetnek. A szerzett anyajegyek mérete általában kisebb, szabályos alakú, és jól körülhatároltak. Szín szerint lehetnek feketék, barnák és bőrszínűek. Az Atípusos anyajegyek színe változatos, szabálytalan szélűek és nem élesen körülhatárolhatóak. Ebbe az utolsó csoportba tartozó anyajegyek fokozottan nagy rizikófaktorúak a melanómára, különösen fontos az ellenőrzésük.

Mi az a melanóma?

A rettegett bőrrák, azaz a melanóma többnyire egyenetlenül pigmentált, aszimmetrikus, szabálytalan felülettel és elmosódott határokkal rendelkező anyajegy. Kiváltó oka lehet az UV sugárzás, így érdemes klinikánk bőrgyógyászát már a napozási szezon előtt felkeresni és évente legalább egyszer felülvizsgáltatni magunkat.
A korábban jóindulatú anyajegyek is rákos elváltozásokká fajulhatnak, a rendszeres kontroll azonban a legjobb prevenció. Veszélyeztetett csoportba azok tartoznak, akinek a családjában már előfordult a melanóma, vagy az átlagnál több anyajegyük van. Az ő esetükben a bőrgyógyász állapítja meg, milyen rendszerességgel kell ellenőrzésre járni.

Mikor “mérges” az anyajegy?

Amennyiben rövid időn belül megváltozik az anyajegy jellege, színe, esetleg gyors növekedésnek indul, megváltozik a határa, vagy viszketni kezd (esetleg csomó jelenik meg benne), a szokásos kontrollon kívül azonnal keressük fel a bőrgyógyászt! Klinikánkon várakozás nélkül, szinte azonnal választ kaphat a kérdéseire.

Hogyan kezelik?

A változó állapotú anyajegyek mellett, a nagyobb méretű, de egészségesnek tűnő anyajegyeket is érdemes eltávolítani megelőzésként, különösen, ha érzékeny helyen találhatóak és irritációnak vannak kitéve.
A legjobb megoldás, ha kimetszik a kérdéses felületet sebészi úton. A lézeres eltávolításnál ugyanis roncsolódhat az anyajegy, melynek következtében nem végezhető el a szövettani vizsgálat. A kivágás után nincs akadálya a szövettannak, ezenkívül sokkal szebben gyógyul a seb, mint a lézeres eltávolítás után, amikor hegesedés alakulhat ki a bőrön.

Ó, ió, ció, prevenció!

A cél elsősorban a fokozott UV védelem a, magas faktorszámú napozókrémek használatával. Óvjuk a bőrünket a leégéstől, kerüljük nyáron a 11 és 15 óra közötti napozást!
Az anyajegyek rendszeres felülvizsgálata azonban mindezek mellett is elengedhetetlen! A bőrgyógyász az egész test átvizsgálásával tudja megállapítani, hogy van-e probléma, az anyajegyekről fotó is készülhet, így a következő vizsgálaton könnyebb észrevenni a változást.

Klinikánkon a legmagasabb szintű ellátásban részesülnek a páciensek. Várakozás nélkül, gyönyörű környezetben és kényelmesen “eshetünk át” a kötelező kontroll vizsgálaton, kiváló szakemberek védik bőrünk egészségét. 

Időpontkérés
close slider