Az Ön böngészője nem támogatja a JavaScriptet. Kérem kapcsolja be a böngésző beállításaiban!
Amit mindig tudni akartál - SZEMHÉJ PLASZTIKA

Amit mindig tudni akartál - SZEMHÉJ PLASZTIKA

Mikor van szükség szemhéjplasztikára?

 

Az idő előrehaladtával a felső szemhéj fokozatosan vékonyodik, enged a tartásából, akár rá is fordulhat a szempilla tövekre, ami nem csak látásromláshoz vezet, de a mindennapokat is megnehezítheti, ha sminkelésről van szó. A ráncokon felül, a felső szemhéj tartásának elvesztése azt is jelenti, hogy az alsó szemhéjra több nyomás kerül, ami kialakítja a puffadt szem alatti táskákat,  és fáradt, elnyűtt kinézetet kölcsönöz.

A probléma sebészeti megközelítése újra feszesíti és kisimítja a szemhéjat és a környező területet. A beavatkozást el lehet végezni alsó vagy felső szemhéjon külön-külön, de akár egyszerre is.

Tudtad-e?

A szemhéjplasztika a vezető beavatkozás az arcplasztikai eljárások között. 2022-ben 1,225,540 eljárást végeztek, ennek 65 %-a felső szemhéjkorrekció volt.

 

Mi történik az első konzultáción?

 

Felkészülés a műtétre

Mint minden műtét előtt, itt is szükség van egy átfogó vizsgálata és pár labor vizsgálatra. Magánklinikánkon gyorsan elvégezhetőek ezek a tesztek, hogy a műtétre való felkészülés minél kellemesebben teljen. Orvosaink ellátnak még néhány tanáccsal, hogy mit érdemes kerülni a beavatkozás előtt, a leggyorsabb és legkényelmesebb gyógyulás érdekében. Ide tartozik a dohányzás elhagyása- legalább átmenetileg- mert a nikotin lassítja és zavarja a sebgyógyulást, Fontos a megfelelő folyadékfogyasztás, vitamin- és nyomelem bevitel (főleg C-vitamin, szelén és cink). Kerülni kell a véralvadást zavaró készítményeket, mint pl. Aspirin.

 

A plasztikai sebészet inkább mondható művészetnek , mintsem rideg tudománynak: a precizitást és részletre való összpontosítást sokkal inkább lehetne egy szobrász vagy festő esszenciájának tekinteni. Van a plasztikai sebészetben valami morbid gyönyörűség: a harmónia megtalálása és létrehozása akár olyan ügyekben is, ahol az addig elképzelhetetlen volt. Szépet és odaillőt teremteni , figyelembe véve a meglévő testi adottságokat: az arcberendezést, a szemöldök ívét, a szem és szemöldökök közötti távolságot, a bőr minőségét. A tehetség, ami ehhez kell, néha még egy művész tehetségén is túl tesz.

 

Mi történik a műtét közben?

Felső szemhéjplasztika során a megereszkedett, ráncos bőrt a felső és-/vagy alsó szemhéjról kimetszik a zsírszövettel együtt, ami a szemhéj püffedt megjelenéséért felelős, és helyreállítják az izomtónust a szem körül. A felső szemhéj helyreállításához szükséges bemetszést az úgynevezett sapratarsális redőn, az előre berajzolt területről a felesleges szövet ekkor kerül kimetszésre. Alsó szemhéjplasztikánál a metszés a lehető legközelebb kerül az alsó szempillákhoz, ahonnan a plasztikai sebész kimetszi a puffadt megjelenésért felelős zsírszöveteket is és itt is helyreállítja a szemkörnyéki izmok tartását. Nem minden esetben vannak jelen a szem alatti táskák, ám ha mégis, akkor egy rejtett bemetszéssel lesznek korrigálva, így gyógyulás után a heg teljesen észrevétlen marad. A szemhéjak plasztikája lokális érzéstelenítésben történik, lehetőség van altatásra is , ha az indokolt. A műtét végén a sebészorvos tapaszt helyez a bemetszések helyére, hogy elkerülje az infekciót illetve az ödémát. A beavatkozás nem vesz többet igénybe 1-1,5 óránál, a korrekció jellegétől függően. A vágások helye a gyógyulás befejeződését követően teljesen láthatatlanok, így az egyetlen árulkodó jel műtét után csak a fiatalos kinézet és a nyitott tekintet lehet.

 

„Én nagyon félek minden ilyesmi dologtól, tűtől, szikétől, és a többi hasonlótól, ezért ugyan zavart az, hogy ennyire megereszkedett volt a szemöldököm, mégsem jutott eszembe, hogy műtétre adjam a fejem. Aztán a húgom, Niki, belevágott. Végig ott voltam vele a konzultációkon, a műtétnél, az utána lévő hetekben, és így minden apró lépést, minden szakaszt megismerhettem. Aztán láttam a végeredményt is rajta, és ez nekem bátorságot adott. Már nem féltem a beavatkozástól, mert már nem volt ismeretlen, és már nem tartottam attól, hogy elrontják az arcomat, mert tudtam, hogy jó kezekben leszek.”

 

Felépülés és gyógyulás

A műtét után egy rövid megfigyelés következik , ami után a páciens hazatérhet otthonába és ott folytathatja a lábadozást. A varrat általában a műtét után két héttel kerül kivételre. A plasztikai sebészetben gyakori a felszívódó varrófonál használata, a szemhéjplasztikához azonban azoknál sokkal finomabb fonálra és varrási technikára van szükség . A műtéti terület megpüffedhet és belilulhat, nagyon jó megoldás lehet erre a kamillás borogatás. Hasznos félig fekvő pozícióban aludni és két hétig mellőzni minden megerőltetéssel járó testmozgást. Két hét elteltével fokozatosan vissza lehet térni a megszokott rutinhoz, itt is fontos még a körültekintéssel végzett  fizikai terhelés. A szoláriumozás, napozás, szaunázás nem ajánlat két hónapig. Műtét után az orvos meghatározott időközönként elrendelhet kontroll időpontokat, hogy kövesse a sebgyógyulás folyamatát. Mivel műtétről beszélünk, komplikáció itt is előfordulhat, erről -és a komplikáció megelőzéséről - sebészorvosa ad majd pontos tájékoztatást az első konzultáción.