Az Ön böngészője nem támogatja a JavaScriptet. Kérem kapcsolja be a böngésző beállításaiban!
Miért fontos a mellimplanantátumok cseréje? - Dr. Goodwin

Miért fontos a mellimplantátumok cseréje?

A mellnagyobbítás inkább folyamat, nem egyszeri műtét

Miért fontos a mellimplanantátumok cseréje?A mellnagyobbítás napjainkban az egyik legnépszerűbb plasztikai beavatkozás, az implantátumok cseréje meghatározott időközönként azonban elkerülhetetlen. Dr Molnár Miklós, a Dr Goodwin Klinika vezető plasztikai sebész főorvosa ennek fontosságáról mesél.

A mellnagyobbításról a köztudatban számos sztereotípia él, az implantátumok cseréjéről azonban csak valamilyen sérülés, vagy hibás töltőanyag miatt hallottunk korábban.

– Tévedés, akinek mellimplantátumot ültetünk be, minden esetben tájékoztatjuk, hogy bizonyos idő elteltével szükség van a cserére. Többek között ezért is fontos és elengedhetetlen a beavatkozást megelőző konzultáció, amely során minden felmerülő kérdést és teendőt megbeszélünk. Aki implantátummal él, tudja, hogy a folyamatos önvizsgálat és kontroll, valamint egy esedékes csere része a mellnagyobbításnak. Elmondhatjuk, hogy ezzel szerencsére tisztában vannak a páciensek.

Egy problémamentes implantátumnál miért szükséges a csere, nem csupán felesleges beavatkozás?

– Semmiképpen! Igen összetett oka van, nemcsak a szervezet változásai, de a beültetett anyag esetleges elöregedése miatt is szükségszerű. A legkorszerűbb implantátumok természetesen hosszabb ideig maradhatnak a testben, valamint az is elmondható, hogy minél később esik át a páciens a beavatkozáson, annál “kevesebb” cserére lesz szükség. Egy ötvenes éveiben járó hölgy valószínűleg élete végéig viselheti az implantátumokat. 

A legmodernebb implantátumokkal is elkerülhetetlen a csere?

– A mellnagyobbításnál használt implantátum a szervezet számára mindenképpen egy “idegen anyag”, még akkor is, ha semmilyen problémát nem okoz. Azt mondhatjuk, hogy inkább a test elhasználódása és változása indokolja  elsősorban a cserét. Az implantátum ugyanis 10-15 évig “hozza a formáját”, miközben a szervezet folyamatosan változik. Hízik, vagy lefogy a páciens, végig csinál egy terhességet és a szülést, szoptatást. De az évek múlásával természetes, hogy mindezek nélkül is megváltozik az implantátummal kezelt páciens alkata, a szövetek megnyúlnak, a kitöltött mell megereszkedik és asszimetrikussá válhat. A beavatkozás során nemcsak új implantátummal korrigáljuk a változást, hanem a megnyúlt bőr felvarrásával is tökéletesíthető a mell formája. 

Milyen időközönként van szükség a cserére?

– Az implantátumok gyártói részletes információkkal látják el a felhasználókat, melyben a csere ajánlott időpontjai és feltételei is szerepelnek. A legnagyobb gyártók életreszóló  garanciát vállalnak az implantatum anyagára, ami azt jelenti, hogy amennyiben az implantatum fala az évek során meggyengül, folytonossága megszakad megsérül, azaz az implantátum anyaga használódik el és emiatt új   implantátumra szüksége van a páciensnek, azt a gyártó díjmentesen bocsátja  a rendelkezésére. Hasonlóan térítésmentes az implantatum csere, amennyiben az implantátum bentléte során kóros szövetképződési reakciót, azaz tokosodást idéz elő az implantátum körül. A páciens saját döntése alapján, esztétikai okokból történő cserére nem vonatkozik a garanciaprogram. 

Általános álláspont, az hogy 50 éves kor alatt mindenképpen érdemes, 10-15 év után az implantátumokat cserélni,még akkor is, ha az általunk is használt, kiváló minőségű német implantátumok valószínűleg jó állapotban maradnak ez után is a testben.

Korábban nem volt ilyen könnyű az élet a mellnagyobbítás után?

–  Valóban hosszú út vezetett a biztonságos implantátumokig! Egészen elképesztő dolgokkal próbálkoztak a mellnagyobbításnál nagyjából a hatvanas évekig, szinte mindent megpróbáltak beültetni a szarvasmarha proctól a teflonig, amelyek borzasztó szövődményeket okoztak. Szilikon zselét 1961-től használnak az implantatum töltésére, Európában azóta van forgalomban (az USA-ban 1992 től  átmenetileg kivonták a forgalomból a szilikon zselét, és fiziológiás sóoldattal helyettesítették. Azonban a szilikon zselét 2006-ben az FDA újra engedélyezte, 10 évig tartó Igen szigorú tudományos vizsgálat sorozatot követően ). Az egyik legnagyobb szilikonbotrány 2009-ben volt, amikor a francia gyártású PIP implantátumokat kivonták a forgalomból és mindenkinek javasolta ezeknek a cseréjé a francia egészségügyi hatóság. Az volt az oka, hogy a vizsgálatok során kimutatták, bizonyos implantátumok gyártásához a gyártó cég nem az engedélyekben meghatározott orvosi tisztaságú szilikon töltőanyagot használta (olyan anyagot is, amelyet ipari termékek gyártásához használtak). Ezek az implantátumok közel 5 százalékos arányban szakadtak ki, amelyek szövődményeket okoztak.

Intézményünkben  a legmodernebb fejlesztésű és minőség, POLYTECH német implantátumokat használunk.

Milyen folyamatos teendőink vannak, ha mellnagyobbításon estünk át?

– A folyamatos önkontroll és önvizsgálat nemcsak az implantátummal élők számára elengedhetetlen. Elmondhatjuk, hogy a szigorú és valóban rendszeres kontroll miatt, az implantátummal élők sokkal hamarabb fedezik fel, ha bármilyen abnormális folyamat indul el a szervezetben. A kötelező UH és MR vizsgálatok a mellrák felfedezésében, kezelésében és megelőzésében is fontos szerepet játszanak. 

Mennyiben más az implantátum cseréje, mint az eredeti mellnagyobbítási műtét?

Természetesen mindenképpen műtétről beszélünk nemcsak testileg, lelkileg is, de a végeredmény és az egészség a legfontosabb. Általánosságban azonban elmondható, hogy gyorsabb a felépülés, regenerálódás a csere után, mint az  első implantátum beültetését követően.

Ha tehát valaki egy olyan fontos döntést már meghozott egyszer, hogy mellnagyobbítást, beültetést vállal, a korábban befektetett energiáját, pénzét és a szépségre, egészségre való igényét nem engedi kárba veszni. Gondoskodik az implantátumok és a saját egészségének  folyamatos jó állapotáról!