Az Ön böngészője nem támogatja a JavaScriptet. Kérem kapcsolja be a böngésző beállításaiban!
Csonka András jó géneket örökölt - Dr. Goodwin

Csonka András jó géneket örökölt

…de ha orvosra van szüksége, nem tud várni…

Csonka AndrásCsonka András színművész nem hipochonder, sokkal inkább öngondoskodó és tudatos. Egészségről, karanténról és az emberi természetről beszélgettünk a Dr. Goodwin Klinikán. 

– Nagyon sűrű az időbeosztása és az élete, igazán nehéz volt elcsípni egy nyugodt pillanatban, a karantén alatt is ilyen volt a tempó?

– Nem, természetesen ahogyan a világ, én is elcsendesedtem. Megmondom őszintén, imádtam, szeretek otthon lenni! Annak ellenére, hogy óvatos vagyok – hívhatjuk ezt hipochondriának is, de sokkal inkább tudatosságnak vagy öngondoskodásnak – a karantén alatt határozottan bátor voltam. Talán, mert közös bajban voltunk, mindenki egy csónakban ült, közös volt az áldozatvállalás. Persze nem estem túlzásba, de nem zártam el magam teljesen a külvilágtól. Vásároltam, intéztem a dolgaimat, természetesen szigorúan betartva a szabályokat; maszkban és kézfertőtlenítéssel, távolságot tartva. A színházi élet leállt ugyan, de az alkotás nem szűnt meg, rendszeresen jelentkeztem többek között az Instagramon, valamint a Maradj Otthon Fesztiválon is részt vettem. (@csonkabrandy posztjait tényleg ne hagyjuk ki az Instagramon, szem nem marad szárazon – a szerk.)

– Mi maradt meg a vírushelyzetből? Mi lesz a következménye Ön szerint?

– Őszintén? Amikor azt gondoltuk, hogy valamilyen szinten jobbak leszünk, jó irányba fog változni a világ, mi emberek, tévedtünk! Minden visszaállt szépen az eredeti, vagy még annál is rosszabb állapotába. És itt most nemcsak arról van szó, hogy az alapvető óvitézkedéseket sem tartják be sokan! Rohanunk, fogyasztunk tovább. Lehet, hogy azért is csalódás ez, mert volt reményünk és lehetőségünk a változásra, de úgy tűnik, menthetetlenek vagyunk. Tényleg nagyon szomorú…

– Az egészséghez fűződő viszonya megváltozott?

– Megtanultam kezet mosni. Viccet félretéve, én egyébként is figyelek magamra, alapvetően fontosnak tartom az egészségemet, törődöm magammal. A rendszeres kontrollvizsgálatok hozzátartoznak az életemhez, így jutottam el a Dr. Goodwin klinikára. Itthon még nem találkoztam egészségügyi ellátásban ilyen hellyel, leesett az állam. Lenyűgözött a környezet, a berendezés, a színek… Az alapvetően kellemes hangulat mellett pedig a szakértelem és a csapat hozzáállása, figyelmessége elsőrangú és igazán megnyugtató.

– Milyen rendszeres vizsgálatokat tart fontosnak?

Rendszeresen járok szűrésekre, a fogorvosomhoz és a fül-orr-gégészemhez ragaszkodom, szakmámból kifolyólag ez elengedhetetlen. Emellett évente készíttetek laborvizsgálatokat, a Goodwin Klinikán lehetőségem volt többek között nagy labor vizsgálatot, hasi és vénás ultrahangot, valamint terheléses EKG vizsgálatot csináltatni. Elmondhatom, hogy szerencsére jó géneket örököltem, minden rendben van. Az állami orvosi ellátás számomra nem járható út, nem tudom kivárni, hogy majd, valamikorra kapok időpontot. Ha valamilyen tünetem van, azonnal orvoshoz szeretnék menni, a Dr. Goodwinnál ez nem probléma.

– A Dr. Goodwin Klinika szépészeti kezelésekkel is foglalkozik, mi a véleménye a plasztikai beavatkozásokról?

A természetesség híve vagyok, de elfogadom, hogy van helye és ideje néhány kezelésnek. Ha valaki jobban érzi magát egy kis korrigálástól, teljesen megértem. Egyelőre nem érzem úgy, hogy bármit is változtatnék magamon, de soha nem mondom, hogy soha. Előfordulhat, hogy évek múlva megcsináltatom például a szemhéjamat, ha nagyon megereszkedik. Ez is inkább egy praktikus döntés lenne, hogy ne zavarjon munka közben, de elfogadom, hogy jó dolog, hogy változtathatunk, javíthatunk valamin.
Persze férfiként biztosan másként élem meg a saját szépségemet, vagy az öregedést! Színészként az arcunk és a ráncaink a pályánk, életútunk lenyomata is. A nőknek nyilván egészen más a helyzetük, a viszonyuk a testük változásához, elmúláshoz.

– Lassan vége a nyárnak, belefér egy kis pihenés még?

– Folyamatosan próbáim vannak. A Játékszínben egy nagyon különleges darabot mutatunk be, Szente Vajk rendezésében Nagyvárosi fények címmel. Fekete-fehér látványvilággal és zenével elevenítjük fel Chaplin 1931-ben forgatott némafilmjét, beszéd és ének nélkül, nagyon izgalmas! Négy napom lesz mindössze nyaralni; a Balatonra megyek, igazi családi találkozó lesz. Folyamatosan változik a létszám, a külföldről érkező rokonok tartják fent a program bizonytalansági faktorát. Nagyon várom!

Egészségügyi kérdésekben jelenleg telefonon tudunk felvilágosítást adni a +36 1 600 50 40 számon