Az Ön böngészője nem támogatja a JavaScriptet. Kérem kapcsolja be a böngésző beállításaiban!
Genetikailag karikás szem kezelése - Dr. Goodwin

Genetikailag karikás szem: szabadulj meg a sötét foltoktól!

A sötét karikák nemcsak az alváshiány, illetve a természetes öregedési folyamat miatt jelenhetnek meg a szemek alatt. Sokszor öröklött okokra vezethető vissza, ha a tekintetet fáradttá, elgyötörtté válik. Mi a teendő genetikailag karikás szem esetén? Hogyan érhetünk el kezelésében látványos, hosszan tartó eredményt?

A karikás szem okai

Bár a szem alatti sötét karikák okai közül a leggyakoribb a fáradtság és az alváshiány, de a fekete karikák a szem alatt egyéb módon is jelentkezhetnek, például:

  • allergia;
  • allergiás orrfolyás (szénanátha);
  • atópiás dermatitis (ekcéma);
  • kontakt dermatitis (bőrgyulladás);
  • öröklődés, azaz genetika;
  • pigmentációs rendellenességek;
  • szemvakarás vagy szemdörzsölés; illetve
  • napozás miatt.

A korral járó szem alatti barnaság

A karikás szemek a természetes öregedési folyamat részeként is jelentkezhetnek. A kor előrehaladtával ugyanis hajlamosak vagyunk zsírt és kollagént veszíteni, így a bőrünk gyakran elvékonyodik, ami miatt a szem alatti vöröses-kékes erek még jobban kiemelkedhetnek. Ráadásul a puffadt szemhéjak árnyékot vetnek, ami sötét karikáknak tűnhet a szem alatt.

Az örökletes szem alatti karikák

A genetikailag karikás szem valamelyik szülőnktől örökölt gén miatt alakul ki, amely sötét pigmentációként jelentkezik a szem alatt. Ami megkülönbözteti a többi sötét karikától az az, hogy valószínűleg már a gyermekkorban megjelent a szem körüli barna bőr, vagyis nem környezeti tényezők állnak a hátterében.

A szem alatt látható feketeség számos öröklött okból adódhat, mint például:

  • Örökletes allergia, ami gyulladást okoz, és kitágítja a szeme alatti ereket.
  • Az átlagosnál több pigment jelentkezik a szem alatt, amit tovább súlyosbíthatnak olyan tényezők, mint a túlzott napozás.
  • A test rossz keringése miatt a vérben lévő vörösvértestek felhalmozódhatnak a szem alatti vékony erekben, ami az  erek megrepedéséhez vezet, és véraláfutás-szerű foltokat eredményez szem alatti pirosság képében.

Házi praktikák: sötét karikák a szem alatt

Bárminek is köszönheted a sötét karikákat, valamelyest tudsz rajtuk halványítani állítólag hűtött uborkaszeletekkel, illetve kiáztatott teafilterekkel, de az alábbi módszereket is kipróbálhatod.

  • Bizonyos összetevők segíthetnek némileg. A koffein például összehúzza az ereket és enyhítheti a puffadást. A retinol, a C- és E-vitamin pedig világosíthatják a szem alatti karikákat, de nem jelentenek tartós megoldást.
  • Néha a kitágult erek sötétebbé tehetik a szem alatti területet. A hideg borogatás hatására az erek összeszűkülnek, ami a sötét karikák enyhülését eredményezheti.

Karikás szem: életmódbeli változtatások sötét karikák ellen

  • A stressz növeli, míg a pihenés és az egészséges életmód csökkenti a sötét karikák megjelenésének esélyét.
  • Egy megfelelő UV-védelmet nyújtó napszemüveg viselése és fényvédő használata segíthet megelőzni vagy csökkenteni a sötét karikákat, lila szemeket. 
  • A dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás felgyorsíthatja a szervezet öregedési folyamatát, és növelheti a fekete karikák kialakulásának kockázatát.

A szem alatti karikák kezelése

Mi a tartós megoldás genetikailag karikás szem esetén?

Természetesen tudatosabb életmóddal, egészséges táplálkozással sokat tehetünk a karikák kialakulása ellen, illetve ideig-óráig házi gyógymódokkal is elérhetünk kisebb javulást. De mi a helyzet a látványos, hosszú távú eredményekkel?

A karikatöltés minőségi, svájci töltőanyaggal akár 8-18 hónapra is megszabadít a lilás foltoktól, és üdévé teszi a tekintetedet. A hialuronsavas feltöltés teljesen fájdalommentes, és mindössze 20-25 percet vesz igénybe, de a hatást még 8-18 hónapig is élvezheted! Kíváncsi vagy további kezeléseinkre is? Olvasgasd blogposztjainkat, és látogass el hozzánk egy ingyenes konzultációra, ahol exkluzív környezetben tapasztalt szakemberek állnak rendelkezésedre, hogy a legjobb formádba hozzanak!