Az Ön böngészője nem támogatja a JavaScriptet. Kérem kapcsolja be a böngésző beállításaiban!
Mit tehetünk lelógó, megereszkedett szemhéj ellen?

Mit tehetünk lelógó, megereszkedett szemhéj ellen?

szemhéj – mit tehetünk a lelógó szemhéj ellenAz öregedés jeleivel először és leglátványosabban az arcunkon találkozhatunk, apró ráncok megjelenésével és az arcvonások kontúrjának elmosódásával. A bőr rugalmatlanná, petyhüdtté válik, nem kivétel ez alól a folyamat alól a szem sem.

A megereszkedett szemhéj nemcsak esztétikailag zavaró, de kifejezetten kellemetlen, előrehaladott állapotban a látás minőségét is befolyásolja. Mi okozza és hogyan lehet segíteni a megereszkedett szemhéj problémáján? Cikkünkben körüljártuk a témát.

Az évek múlása az egész testen nyomot hagy, a szem körüli ráncok megjelenése mellett a szemhéj öregedése is komoly problémát okozhat. A bőr rugalmasságáért felelős kollagén egyre kisebb mennyiségben termelődik az egész a szervezetben. Az arcbőr, valamint a szem körüli bőr pedig egyre rugalmatlanabb, ráncos és petyhüdt lesz. A szemhéj bőre egyre több ápolást, valamint egyre trükkösebb sminkelést igényel.

A megereszkedett szemhéj azonban nem csak az öregedés velejárója! Egyes szemtípus alkatilag duzzadt, keleties és jobban takarja a szemet. Ezenkívül a duzzadt szem valamilyen betegségre is utalhat, valamint életmódbeli szokások miatt átmenetileg is kialakulhat. 

Mi a szemhéj feladata?

Az emberi látószerv védelme a szemhéj legfontosabb feladata, kialakulása a túlélés nélkülözhetetlen feltétele volt. A szemgolyón található vékony bőr, különösen a felső szemhéj, elsősorban a mechanikai sérülésektől, valamint az erős fénytől és hőtől védi a szemet. A percenként nagyjából 20 pislogással a szem kiszáradását előzzük meg, segítségével a szemhéj egyenletesen osztja el a könnyet a szemgolyón.

mi a szemhéj feladata

A szemhéj tehát egy tökéletes összhangban működő precíziós rendszer része, mely az éleslátást és ezzel a túlélést biztosítja. 

Miért ereszkedik meg a szemhéj?

Az évek múlásával a szemhéj is, csak úgy, mint minden egyéb testrészünk, elindul az öregedés útján. A megereszkedett bőr nem csak esztétikailag zavaró, a petyhüdt szemhéj kevésbé tudja zavartalanul ellátni a feladatát. A bőr rugalmatlanságáért felelős kollagén termelés fokozatosan csökken és a meglévő kollagénrostok is töredezetté válnak, melynek hatására a szemhéj bőrének az állapota is romlik. A szem körüli bőr különösen érzékeny terület, nagyon vékony és kevés kötőszöveti rosttal rendelkezik, ezért az állapotromlás hamarabb bekövetkezik és szembetűnőbb.

A csüngő szemhéj kialakulása, mint élettani folyamat azonban lassítható, szemhéjplasztikai beavatkozással pedig szinte teljesen megszüntethető.

Vannak, akik kevésbé szerencsés szemhéj-alkattal rendelkeznek. Előfordulhat, hogy már a 20-as, 30-as éveiben jelentkezik valakinél a szemhéj bőrének petyhüdtsége, megereszkedése genetikai örökségként. Az előreugró, kitüremkedő szemtípus hajlamos az idő előtti felső szemhéj megereszkedésre. Akár napon belül is látványosan változhat a szemhéj állapota, a kevés folyadékfogyasztás, vagy a kialvatlanság is okozhat duzzadt szemeket, lógó szemhéjakat. 

Az alsó szemhéjat érintő “táskák” valójában kötőszöveti kitüremkedések, a szemüregi zsírszövet a vékony bőr miatt jobban látszik.
A szem alatt megjelenő “karikák”, sötét foltok a bőr elvékonyodásának a következményei.

A szemhéj duzzadtságát valamilyen egészségügyi probléma, betegség is kiválthatja. A vesék, vagy a pajzsmirigy működésének zavarai is okozhatnak szemduzzanatot.Bizonyos idegrendszert érintő betegségek is csökkentik a szem izmainak  tartását. A kevés folyadék- és a túlzott sófogyasztás is állhat a duzzadt, petyhüdt szemhéj hátterében. Amennyiben ilyen tüneteket tapasztalunk és korábban nem volt hasonló problémánk, mindenképpen ki kell vizsgáltatni mi állhat a háttérben!

Mi válthatja ki a “táskák” és a megereszkedett szemhéj kialakulását?

Számos helytelen életmódbeli szokásunkkal ronthatjuk a szemhéj bőrének állapotát, mellyel gyorsítjuk a bőr öregedésének folyamatát. Táplálkozásunk, stresszes hétköznapjaink, valamint káros szenvedélyeink évekkel korábbra hozhatják a bőr állapotának romlását. A lógó szemhéj nemcsak öregíti az arcot, de a látásunkat is korlátozza. Csökkenti a normális látómezőt, valamint sokszor – különösen fáradtan – kifejezetten nehéz “tartani” a szemhéjat.

A látómező csökkenésén kívül további problémát jelent, hogy a csüngő szemhéj következtében kevesebbet pislogunk, így jobban kiszáradhat a szem, érzékenyebb lesz és hajlamosabbá válhat gyulladásokra.

A fáradtság és a kevés alvás már önmagában is gyengíti a szervezetet, a szemek állapotát pedig kifejezetten rontja. A túlzásba vitt számítógépezés, a monitor előtt töltött órák nemcsak fáradt és “öreg” tekintetet eredményeznek, de a látást is rontja a szem túlerőltetése. 

Hogyan előzhető meg a duzzadt, lelógó szemhéj?

Hideg borogatás

szemhéjplasztika berajzolás

Frissíti a fáradt szemet és a szemhéj bőrét összehúzza, ha hideg vízzel borogatjuk a szemhéjakat. Ehhez használhatunk jégkockát, vagy hűtőben lehűtött fém kanalat.

Kamilla

Nyugtatja a szemet, ha kihűlt kamilla teafiltert teszünk a duzzadt, fáradt szemhéjra. A kamilla nyugtató hatása nemcsak a gyulladást csökkentheti, de fel is frissíti a fáradt szemeket.

Zöld tea

Csakúgy, mint a kamilla, a zöld tea is frissítő és nyugtató hatással van a duzzadt, megereszkedett szemhéjra. A benne található koffein és antioxidánsok javítják a szem bőrének állapotát.

Tojásfehérje

Áztassunk tojásfehérjébe egy kis vattapamacsot, majd tegyük a megtisztított szemhéjra a borogatást. A tojásfehérjés szempakolással azonban bánjunk óvatosan, előfordulhat ugyanis, hogy irritációt okoz!

Kávé

Számos krém, szemkörnyékápoló is tartalmaz kávét, a szem alatti táskákat és karikákat hatékonyan csökkentheti és felpiszkálja a lusta anyagcserét. Készíthetünk kis vászon tasakokat, amibe a kávézaccot tesszük, néhány percig pihentessük a szemre helyezve a megfelelő frissítő hatás érdekében!

Szemtorna

Az egyes testrészeink megmozgatása már önmagában is jót tesz az adott terület tónusban maradásához és vérellátásához. A szemek átmozgatása is segíthet a csüngő szemhéj megelőzésében. 20 percenként álljunk fel a monitor elől és a megszokottnál erőteljesebben és sűrűbben pislogjunk! Határozottan és erőteljesen forgassuk a szemünket minden irányba! Nemcsak a szemizmokat dolgoztatjuk így meg, de a szemgolyót is átmossuk könnyel, megelőzve ezzel a szem kiszáradását. Váltsuk a fókuszt hirtelen távolról közelre, majd vissza, ismételjük meg a gyakorlatot többször is!

Sminklemosás, hidratálás

A nővé érés egyik fontos lépése, hogy megtanuljuk a smink eltávolításának a fontosságát. Nemcsak azért, mert lehangoló tud lenni a reggelre elmaszatolódott smink! A bőr pórusainak tisztítása, hidratálása már az előtt fontos, mielőtt megjelennek az első, apró ráncok! A megfelelő hidratáló és bőrápoló készítmény megtalálása sokszor évekbe telik. A folyamat felgyorsításához érdemes szakértő segítségét kérni, milyen készítmény a legmegfelelőbb a bőrünknek!

szemhéjplasztika előtt-után

Szemhéjplasztika

A szemhéjplasztika a legelőrehaladottabb esetben is tökéletes és tartós megoldást nyújt a megereszkedett, petyhüdt szemhéj korrigálására.

A szemhéjplasztika, rutin beavatkozásnak számít és helyi érzéstelenítés mellett végzik. A szemhéj műtét nagyjából 40-90 percig tart. Rövid megfigyelés után a páciens már távozhat is, külön kérésre azonban akár altatásban is elvégzik a szemhéjplasztikát.

A beavatkozás során a felesleges és elöregedett bőrt gyakorlatilag kimetszik, a mögöttes zsírszövetet pedig részlegesen eltávolítják (elsősorban az alsó szemhéj “táskáknál”).

A műtét után a szemhéjra kisméretű, alig észrevehető ragasztó csíkot helyez a plasztikai sebész, mely egyáltalán nem gátolja a látást. A beavatkozás utáni varratszedésre a műtét utáni ötödik napon kerül sor.

A gyógyulás fájdalommentes, szakorvosi kontroll és a javaslatok betartása mellett néhány héten belül regenerálódik a műtéti terület. Előfordulhat az első hetekben a műtét közvetlen területénél enyhe duzzanat, valamint feszítő érzés is, ezenkívül ritkán könnyezés tapasztalható.

Szemhéjplasztika után 3 hétig kerülni kell a szem sminkelését, valamint érdemes egy ideig, körülbelül 1 hónapig  napszemüveget hordani. A végleges eredmény a szemhéj műtét után nagyjából 2-3 hónappal lesz látható.

Mennyibe kerül a szemhéjplasztika?

A szemhéjplasztika nagyon kedvelt plasztikai beavatkozás a hölgyek körében. Árak tekintetében, akárcsak más plasztikai beavatkozásnál, széles spektrumból lehet válogatni a különböző klinikák kínálatai között. 

A végösszeget befolyásolja, hogy milyen és mekkora területet érint a szemhéjplasztika. Felső-, alsó-, vagy mindkét szemhéj kezelésének függvényében átlagosan 180.000 és 600.000 forint között mozog a szemhéjplasztika ára.

Kérj időpontot személyre szabott árajánlatért a Dr Goodwin klinika munkatársaitól!

Szemhéjplasztika

tájékoztató árak, a tényleges ár minden esetben egyedi konzultáció alapján kerül megállapításra (akár kevesebb is lehet)

[ar id=8]

Szemhéj korrekció témájú olvasnivaló