Az Ön böngészője nem támogatja a JavaScriptet. Kérem kapcsolja be a böngésző beállításaiban!
Táskás szem: mi okozza és hogyan tehetünk ellene? - Dr. Goodwin

Táskás szem: mi okozza és hogyan tehetünk ellene?

A táskás szem valószínűleg mindenkit elér előbb-utóbb. Ennek oka általában a természetes öregedés, úgyhogy nem kell megijedni tőle. Persze nem árt az óvatosság, és előfordulhatnak intő jelek, különös esetek, amikor valamilyen betegség állhat a háttérben. A táskás szem ellen viszont házilag is tehetünk. Ebben a bejegyzésben áttekintjük, mit is érdemes tudni a táskás szem kialakulásáról, “ellenszeréről”, illetve egyéb kezelési lehetőségeiről.

Mit értünk táskás szem alatt?

A táskás szem a látószerv alatt megjelenő karikákat jelenti, ami általában nem is múlik el egyik napról a másikra. A táskás szem enyhe duzzanat vagy puffadás formájában is megjelenhet. Általános testi és esztétikai problémának is nevezhető, hiszen feltűnése gyakori, az esetek többségében ártalmatlan.

A táskás szem kialakulásának okai

A táskás szem kialakulását számtalan tényező okozhatja. A szem a lélek tükre, az idő pedig nem kíméli. Leggyakrabban a természetes öregedés váltja ki, de előfordulhat kialvatlanság, vagy valamilyen betegség miatt is. Öröklődés útján is megjelenhet. A táskás szem tehát önhibánkon kívül is feltűnhet az életünkben, de káros szokásokkal is “tehetünk érte”. Nem tesz jót például a dohányzás, az alkoholfogyasztás és egyéb egészségtelen ételek, italok fogyasztása. Nem véletlenül szokták mondani, hogy ezek a szokások “öregítik a bőrt.” Mindezek ellen azonban létezik recept, így mi magunk is fiatalíthatjuk a bőrünket.

Táskás szem ellen: megoldások és házi praktikák

Joggal merül fel a kérdés, hogyan tegyünk a táskás szem ellen. A jó hír, hogy léteznek olyan hasznos házi praktikák, amelyekkel megelőzhető vagy megszüntethető a karikás szem. Akár egy életmódváltás is csodákra lehet képes. A több alvás, a kipihentség, az egészséges életmód sokat dobhat a latba. A hideg jégkockával áztatott törölközővel való borogatás is hasznos lehet, illetve az uborka is csodaszernek minősül. Használhatunk továbbá speciális krémeket, sminket, vagy szérumokat is.

Mi van akkor, ha egyik alternatíva sem vezet eredményhez, és még mindig táskás a szemünk? Előfordulhat, hogy valakinek érzékenyebb a bőre, tünetek lépnek fel egyes szerek használata miatt, vagy egyszerűen nem akarnak eltűnni a táskák a szeme alól. Ilyenkor egy kisebb esztétikai kezelés sem jelent rossz megoldást.

Honnan tudjam, hogy a táskás szem nem valamilyen komoly betegségre utal?

Megjelenése miatt nem kell egyből megijedni, de bizonyos esetekben érdemes orvoshoz fordulni. Ilyenek lehetnek az olyan súlyos esetek, mint a tartós elváltozás, a bőrpír, a viszketés, vagy ha a táskás szem mellé fájdalom is tapasztalható. Kialakulhat ödéma is, amit a vénák és a folyadékot szállító erek nem megfelelő működése okozhat.

Ahogyan említettük, ritka esetben előfordulhat, hogy a táskás szem betegségre utal. Óva intenénk attól bárkit, hogy rögtön megijedjen, de azért érdemes jobban megvizsgálni a tipikus intő jeleket. Ha a duzzanatot viszketés, fájdalom kíséri, és a testen máshol is fellépnek ezek az érzések, akkor lehet szó komolyabb betegségről, például a vese vagy a pajzsmirigy érintettségéről. A szem alatti piros duzzanat, az ödéma olykor csak szakszerű segítséggel távolítható el. Öndiagnózis helyett ilyenkor érdemes inkább orvos véleményét kikérni.

táskás szem kezelése

Esztétikai kezelés

Aki megelégelte, hogy táskás szemek és fáradt tekintet köszönjön vissza rá a tükörbe, és egyik házi módszer sem segített, választhatja a szemhéjplasztikai megoldást is. A plasztikai sebész ekkor a feleslegessé vált, megereszkedett bőrt, a szem alatti táskákat okozó felesleges zsírszövetet távolítja el. A szemhéjplasztika ára változó, konzultációt követően kap ajánlatot minden páciens. Ingyenes műtéti konzultációra a Dr. Goodwin Egészség- és Szépségszalonba időpontfoglalással lehet jelentkezni.