Az Ön böngészője nem támogatja a JavaScriptet. Kérem kapcsolja be a böngésző beállításaiban!
Hasi zsír – Tudj meg mindent róla!

Hasi zsír – Tudj meg mindent róla!

Segítség, úszógumim van!

hasi-zsirPocak, úszógumi, zsírpárna. A hasi zsír ledolgozása sajnos nehezebb, mint testünk más területén felgyűlt zsírréteg eltüntetése. Jó, ha tudod, hogy nemcsak a mozgásszegény életmód és helytelen táplálkozás eredménye lehet a hasi elhízás, számos egyéb tényező befolyásolhatja a kialakulását. Milyen típusai vannak a hasi zsírpárnának, és mit tehetünk ellene? Mindent a pocakról!

>>Díjmentes konzultáció!<<

A hasi zsír jellemzője

Bármennyire kiábrándító, a hasi zsír szerepe bizony fontos, és egészen más funkciót tölt be, mint a testünk más területén elhelyezkedő zsír. Míg testünk zsírrétegének közel 90 százaléka a hőháztartás működését segíti, addig a hason kialakuló zsír inkább a mechanikai védelem szerepét tölti be: létfontosságú belső szerveinket óvja. Jellemzője, hogy a hasi zsír, azaz a zsigeri zsír nem a bőrszövet alatt található, hanem a hasüregben.

Nem mindegy azonban, hogy milyen mennyiségben raktározza a szervezet a hasunkon a zsírt! Természetesen az elhízás a helytelen táplálkozás – finomított szénhidrátokban gazdag étrend – és a mozgáshiányos életmód egyik kísérője is lehet, de számos egyéb tényező is befolyásolja a hasi zsír kialakulását. Előfordulhat, hogy a zsírszövetből olyan vegyületek kerülnek a szervezetbe, melyek befolyásolják és károsítják a sejtjeinket, például a vérereket.

Ezenkívül figyelmeztető tünete lehet valamilyen szervi betegségnek és gyulladást is okozhat a szervezetben.

Az úszógumi ledolgozása nehéz feladat, mozgással és diétával közel sem biztos, hogy elérjük a vágyott lapos hasat. Gyors és tökéletes eredményt érhetünk el azonban a ma már könnyen elérhető és rutin eljárásnak számító zsírleszívással.

A hasi zsírpárna kockázata

Nemcsak esztétikai problémát okoz tehát a hasi zsírpárna, amellett, hogy az általános közérzetet negatívan befolyásolja, súlyos betegségek kockázatát is növeli. Komoly szerepet játszhat a magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, magas koleszterint szint és stroke kialakulásában, valamint a demenciával és daganatos betegségekkel is összefüggésbe hozható.

Általánosan elmondható, hogy a túlzott hasi zsír hatására csökken a nyirok- és vérkeringés. A pocakkal rendelkezők számára azért is kísérő tünet a nehézlégzés, mert a túl vastag zsírréteg akadályozza a megfelelő oxigénellátást.

>>Díjmentes konzultáció!<<

A hasi zsír fajtái

A hasi zsír esetében 4 fajtát szoktunk megkülönböztetni.

1. Hormonrendszer zavarai

A klasszikus pocak leginkább a férfiakra jellemző, a hormonháztartás nagyban hozzájárul, hogy a nők általában csak a változókor után kezdenek el hason és deréktájon hízni – még azok is, akik a menopauza előtt kevesebb hasi zsírral rendelkeztek. Ezt a menstruáció elmaradása után a csökkent ösztrogénszint okozza, valamint az egyre csökkenő anyagcsere.

A hormonrendszer működésének a zavara, de akár kisebb változása is okozhat hasi hízást. A PCOS (policisztás ovárium szindróma) betegségben szenvedő nők egyik kellemetlen kísérő tünete a hasi zsír kialakulása, melyet a magas tesztoszteronszint okoz. Valamint a pajzsmirigy alulműködése is a zsigeri zsír felhalmozódását okozhatja.

2. Stressz okozta hasi zsír

A stressz, mint számos betegség, így a hasi zsír kialakulásában is fontos szerepet játszik, melynek oka összetett és nem is teljesen ismert a háttere a szakemberek számára. Az egyik kiváltója a “pocakosodásnak”, hogy a stressz hatására megnövekszik a szervezetben az úgynevezett stresszhormon – kortizol – amely megemeli a vércukorszintet, ez pedig növeli az étvágyat.

Stressz hatására a bioritmusunk is felborul, a túl kevés, vagy túl sok alvás pedig szintén hozzájárul a zsigeri zsír kialakulásához.

Mind a stressz és az alváshiány hajlamossá tehet bennünket, hogy szénhidrátokban és zsírokban gazdag, tehát hízlaló ételeket együnk. Ezenkívül mindkettő tényező hozzájárul, hogy anyagcsere zavar lépjen fel, valamint hogy bizonyos hormonok fokozottan termelődjenek, amely arra készteti a szervezetet, hogy “raktározzon” és spóroljon az energiával. Meglepő, de a túl sok sport is megzavarhatja az anyagcserét, érdemes tehát nem túlzásokba esni a mozgás terén.

3. Terhesség okozta hasi zsír és genetikai tényezők

A terhességet követően, a has térfogata jelentősen megnő, valamint a bőr is kitágul. A kötőszöveteink nem tudnak alkalmazkodni a nagy változáshoz, és sajnos előfordul, hogy nem húzódik vissza teljesen a szülés után. Gyakori “szövődmény” a hasizom szétnyílása is szülés után. Ilyenkor a has közepén nyílik szét a hasizom, amelytől a has jelentősen megereszkedik. Ez utóbbi esetben minél előbb orvosi konzultáció szükséges!

Szülés után tehát elsősorban nemcsak a hasi zsír növekedéséről beszélünk, hanem a hasfal és a bőr állapotának drasztikus változásáról. Mindkét esetben kiváló és tökéletes eredményt hozó megoldás a hasplasztika és a zsírleszívás, amely hozzásegítheti a szülés után a nőket, hogy teljesen és maradéktalanul megőrizhessék nőiességüket.

Amennyiben jellemzően több “pocakos” testalkatú családtagunk van, érdemes nagyobb energiát fordítani a hasi zsírpárnák megelőzésére, mert a pocakra való hajlam örökölhető.

4. Étkezés és ivás okozta hasi zsír

Nem is gondolnánk, hogy a túlzott alkoholfogyasztás is jelentősen növeli a hasi zsírt. Ennek az oka az, hogy a máj az alkoholt kezdi el először lebontani, így a zsír könnyebben raktározódik el hason és deréktájon. Mindemellett az alkohol magas cukortartalma is elősegíti a hízást.

Természetesen a helytelen táplálkozás az egyik legnagyobb ellensége a lapos hasnak. A magas, egyszerű szénhidráttartalmú ételek, a fehér kenyér, a tészta, valamint a cukros üdítők és a sok édesség egyenes út a hasi elhízáshoz.

Érdemes olyan étrendet összeállítani, amely több összetett szénhidrátot tartalmaz – zabpehely, teljes kiőrlésű gabona –, növeljük a rostban gazdag ételek fogyasztását, valamint a telített zsírsavak mennyiségét. A telített zsírsavak segítik a szervezet koleszterin szintjét optimális szinten tartani, mely védi a szívet.

Fogyasszunk sok folyadékot, legyen az étrendünk vitaminokban gazdag, és a zöldségekről, gyümölcsökről, olajos magvakról se feledkezzünk meg!

>>Díjmentes konzultáció!<<

A hasi zsír eltüntetése

hasi-zsir-eltuntetese

A hasi zsír elleni küzdelem legfontosabb része a megelőzés! Sokkal egyszerűbb – mint az egészségünkkel kapcsolatban minden más esetben – ha valamit nem hagyunk kialakulni, mintha tüzet kell már oltani. Amennyiben már megjelent az úszógumink, életmódváltással megpróbálhatunk változtatni a már kialakult állapoton.

Mivel láthatjuk azonban, hogy milyen sokféle tényező befolyásolja a nem kívánt mértékű hasi zsír kialakulását, érdemes összetetten és célirányosan felvenni a harcot a zsigeri zsír ellen! Sokszor, hiába minden igyekezetünk, nem boldogulunk a makacs pocakkal, nehéz tőle megszabadulni! Ilyenkor a legnagyobb segítség a jól bevált módszer, amellyel egy csapásra eltüntethető a hasi zsír, ez pedig nem más, mint a zsírleszívás.

Zsírleszívás

Amint korábban már említettük, a hasi zsírtól nagyon nehéz megszabadulni, hosszú távú küzdelem, és az eredmény sem mindig olyan látványos, amellyel maximálisan meg vagyunk elégedve. A zsírleszívással a test kontúrján tud a plasztikai sebész alakítani, olyan mértékben és gyorsan, amelyet fogyással, mozgással nem érhetünk el.

A beavatkozás mindössze néhány milliméteres metszésen keresztül történik, vékony csövön keresztül szívja le az orvos a zsírsejteket a zsírszövet fellazítása után.

Többféle módszer is elterjedt a zsírleszívásban, a különbség ezekben a zsírszövet fellazításának a technikája. Ha eldöntöttük, hogy szeretnénk gyorsan megszabadulni a hasi zsírtól, választhatunk a vákuumos vezérelt, vibráció vezérelt, vagy az ultrahangos zsírleszívás között.

Természetesen a beavatkozás akkor lesz tartós, ha mi is mindent megteszünk a műtét után a lapos has és darázs derék megtartásáért. Amint tehetjük, kezdjünk el sportolni, a rendszeres mozgás nemcsak az állóképességünkre és anyagcserénkre, de az egész szervezetünkre pozitív hatással van. Fogyasszunk sok folyadékot és a táplálkozásban is váltsunk egészséges életmódra!

Ha te is szeretnél már tavaszra karcsú derekat és lapos hasat, kérj időpontot kollégáinktól zsírleszívásra!

>>Díjmentes konzultáció!<<

További cikkek a témában