Az Ön böngészője nem támogatja a JavaScriptet. Kérem kapcsolja be a böngésző beállításaiban!
A női mell felépítése, anatómiája - Dr. Goodwin

A női mell felépítése, anatómiája

Szeresd önmagad, a tested és a melleidet is!

A női mell felépítése, anatómiájaIsmerd meg a mell felépítését, értsd meg és tudj meg róla mindent, hogy harmóniában élhess együtt vele, boldogan és egészségesen! Fogadd el, vagy változtass rajta! Mindent a női mell felépítéséről!

Egyáltalán nem esünk túlzásba, amikor azt mondjuk, hogy a női mell a legizgalmasabb testrész. Mindenkit érdekel, férfiakat és nőket egyaránt izgalomban tart, pedig elvileg nem több, mint két, mirigyállománnyal és zsírszövettel teli, kisebb, vagy nagyobb dombocska. Akkor értjük meg igazán, hogy miért olyan fontos az ember számára, ha megismerjük a szerepét és a bonyolult, de egyben lenyűgöző női mell anatómiáját.

A női mell szerepe

A női mell, másképp emlő elsődleges és legfontosabb feladata a gyermek, az utód táplálása. A történelem során különböző testrészek tartották izgalomban a fantáziát -például a boka is volt szexi tabu- a mell azonban a nőiesség legfőbb szimbóluma volt és lesz is mindig. Nem véletlenül, az anyaság és gondoskodás megtestesítője, ami mindenképpen hatással van a tudatalattira, de  ahhoz, hogy megértsük, miért néz ki úgy és miért változik a formája, ismernünk kell a mell belső felépítését!  

Természetesen nemcsak az évek hagynak maradandó nyomokat! A mellek formája hónapról hónapra változik, cikluson belül is. A terhesség és szoptatás pedig annyira igénybe veszi a kötőszöveteket, a bőrt, valamint annyira átalakul a zsírszövet és a mirigyállomány aránya, hogy külső beavatkozás után soha nem lesz a régi a formája.

A női mell felépítése

A mell főként zsírszövetből és mirigyállományból áll, életszakasztól és kortól függ, melyik éppen a domináns benne. Izomszövetet egyáltalán nem tartalmaz – ezért is nehéz a mell formáját mozgással változtatni.

A női mell szerkezete

A mirigyállomány fő funkciója a tejtermelés (lobulusok), valamint a tej tejcsatornákon (duktuszok)  keresztüli szállítása, kivezetése – a tejcsatornák úgy hálózzák be a mellet, mint a fát a fa ágai.

A mellbimbón, a bimbóudvar szélén található apró kiemelkedések nem működő tejmirigyek, színét, sötétségét hormonok befolyásolják.

A mell méretét alapvetően a zsírszövet mennyisége határozza meg. Egy-egy mell átlagos súlya 150-300 g, ráadásul csak a bőr tartja, hiszen nincs saját izomzata. A kötőszövet megnyúlása látványos változásokat okoz tehát a mell formájában.

Érdekesség, hogy  a szoptatás sikeressége nem a mellmérettől függ, hiszen a mirigyállomány és nem a mell méretét meghatározó zsírszövet a felelős a tejtermelésért.

Hogyan változik a mell anatómiája az idő múlásával?

Nemcsak anatómiailag különböznek a mellek, de az idő múlása, a testsúlyingadozás, a szoptatás és a terhesség is folyamatosan változtat az állapotán. A mell rugalmasságát a bőr és a kötőszövet biztosítja, az évek során azonban mindekettő megnyúlik és veszít a feszességéből.

Ciklikus hormonok játéka

Ha mindez nem lenne elég, a változásért a hormonjaink is felelősek! Míg a férfiak mirigyállományának fejlődése a pubertás korban leáll, a női mell egészen a változó korig “alakul” a hormonok hatása miatt. A két legfontosabb hormon, amely befolyásolja a női mell állapotát, az ösztrogén és a progeszteron. Ha irodalmian szeretnénk kifejezni magunkat, akkor úgy fogalmaznánk, hogy a női lét a Hold változásával együtt hullámzik. A biológiánál maradva azonban az igazság az, hogy az említett két hormon hatására (is) működik bennünk az élet ciklikussága.

Az ösztrogén hatására a mellek érzékenyebbek lesznek, megduzzadnak és feszesebbé válnak. A progeszteron pedig, viccesen hangzik, de azért van, hogy az ösztrogén hatásait egyensúlyban tartsa. Persze csak a mellre vonatkoztatva.

A terhesség és a szoptatás hatása a mellre

Ha arra gondolunk, hogy mi történik valamivel, ami egyszer nagyobb, máskor pedig kisebb lesz, még optimista hozzáállással is beláthatjuk, hogy a melleink szempontjából nem ideális a helyzet. A szoptatás és a terhesség cseppet sem kíméli a melleinket. A mirigyállomány megnő, sokszor annyira, hogy a kötőszövet nem képes tartani a “tempót”, ilyenkor alakulnak ki a striák.

A szoptatás befejezésével a mirigyállomány visszafejlődik és a zsírszövet mennyisége kezd nőni. Ez az oka annak is, hogy a változó korban a női mellek ugyan teltebbek, de a súlyuknál fogva a bőr és a kötőszövet igénybevételével megereszkedettebbek.

De szerencsére van megoldás!

Ma már nem kell belenyugodni, hogy az idő múlásával nem vehetjük fel a harcot! Ez egy olyan csata, amit megnyerhetünk! A női mell implantátummal, mellplasztikai beavatkozással tökéletessé tehető!

Nemcsak szélsőséges esetekben javasolt mellimplantátum beültetése! Az aszimmetriát, megereszkedést, kiürült mirigyállományt mozgással nem tudjuk javítani. A szerv vérellátásának szempontjából persze jót teszünk. De látványos eredmény csak sebészi úton érhető el.

Mindenkinek joga van szép testtel, gyönyörű mellekkel és egészséges énképpel élni. Egy jól megválasztott implantátum, sikeres kezelés, a megereszkedett bőr felvarrása nemcsak a szemnek, de a léleknek is ugyanolyan ajándék!

Keresse konzultációs időponttal kapcsolatban kollégánkat!

További cikkek a témában